Foto: TT

Vaccinationskrav för vårdpersonal – så resonerar arbetsgivare och jurister

Uppdaterad
Publicerad

Kan man kräva av personal inom äldreomsorgen att de vaccinerar sig mot covid-19? Och hur resonerar vården kring ett eventuellt vaccinationstvång? SVT har talat med arbetsgivare och jurister om vad som egentligen gäller.

Var fjärde person i Sverige säger nej till att vaccinera sig mot covid-19. Rädsla för biverkningar är den främsta orsaken till motståndet. Men vad händer om en person som arbetar i tät kontakt med riskgrupper inte vill vaccinera sig?

Kan inte tvinga

Man kan inte tvinga någon att ta ett vaccin. I Sverige finns ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Däremot kan en arbetsgivare under vissa förutsättningar flytta på personal som inte är vaccinerad.

– Det kan för vissa särskilt känsliga delar av verksamheten, där det är extra angeläget om att så långt som möjligt begränsa smittspridning för att kunna upprätthålla verksamheten, ställas krav på att personalen är skyddad mot smitta i så hög grad som möjligt. I en sådan verksamhet, kan personal som inte är vaccinerade tillfälligt behöva omdisponeras till andra delar av verksamheten, säger Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR.

Rekommendation – inte krav

SVT Nyheter har kontaktat flera arbetsgivare och ställt frågan om man överväger ett vaccinationskrav för sin personal – men ingen vill i dagsläget ställa ett sådant krav.

– Vi har inte diskuterat frågan på det sätt du ställer den utan snarare utifrån möjlighet och motivation för medarbetare som arbetar inom verksamheten, säger Babbs Edberg, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen i Göteborg.

Äldreomsorgen i Stockholm hänvisar frågan vidare till Stadsledningskontoret.

– En kommun kan inte tvinga någon att ta vaccinationer. Möjligen kan det vara så att smittskydd Stockholm starkt kommer att uppmuntra till vaccination men det är ändå inte tvingande. Vi får arbeta med motivation, säger Carl Smitterberg, pressansvarig på Stadsledningskontoret.

Inte heller Kriminalvården planerar i nuläget att ställa krav på vaccinering.

– Däremot kommer vi naturligtvis att starkt rekommendera detta när det kommer ett vaccinationsprogram, säger Ulf Mossberg pressekreterare på Kriminalvården.

”En icke-fråga”

Vårdförbundet ser frågan om ett vaccinationskrav som en ”icke-fråga”.

-  Det viktigaste är fortfarande hygienrutinerna och de delarna kan redan vår personal. Det kommer finnas individer som inte vill vaccinera sig, även bland våra medlemmar, men det är inget man kan ställa krav på, säger förbundets vice ordförande Ann johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.