Vaccinsamordnare vittnar om hat enligt en rundringning som Ekot har gjort. Foto: Johan Nilsson/TT

Vaccinsamordnare vittnar om hat

Publicerad

Vaccinsamordnare i flera regioner vittnar om en utsatt arbetssituation med ett hårt tryck från allmänheten och hat.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

-Jag har blivit utsatt för hat och varit tvungen att spärra privata telefoner för inkommande samtal, även barnen har drabbats, säger en vaccinationsansvarig till Ekot.

Flera vaccinsamordnare beskriver en utsatt arbetssituation där man lätt hamnar i kläm mellan Folkhälsomyndigheten direktiv, politik, media och verkligheten.

Flera av de tio vaccinsamordnare som Ekot har varit i kontakt med uppger att man har utsatts för hat via mejl, textmeddelanden och inlägg på sociala medier.

-Jag har blivit utsatt för hat och varit tvungen att spärra privata telefoner för inkommande samtal, även barnen har drabbats, säger en vaccinationsansvarig till radion.

Andra vittnar om ett stort tryck, där man blivit nedringd med samtal från allmänheten som lett till svårigheter att utföra arbetet.

Region Örebro valde i veckan att polisanmäla ett hot som inkommit via sociala medier och riktats mot ansvariga för vaccineringen i regionen.

Enligt regiondirektören Rickard Simonsson säger att det är mycket allvarligt att hälso- och sjukvårdspersonal som gör en god insats utsätts för hat och hot. Enligt honom är det hårda tonläget ett demokratiproblem.

Hat och hot har även riktats mot anställda på Folkhälsomyndigheten, vetenskapsjournalister som rapporterar om pandemin och forskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.