Hör Maria Gunther Axelsson, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, berätta om det hat hon har fått från läsare under pandemin. Foto: SVT/Hasse Holmberg /TT

Vetenskapsjournalister vittnar om ökat hat under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hat och påtryckningar till följd av pandemin har ökat även mot vetenskapsjournalister. Det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

– Jag upplever liknande reaktioner när jag skriver om klimatet, men inte i den här omfattningen, och inte från så många olika håll, säger Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter.

Förra veckan meddelade KI-professorn Jonas F Ludvigsson att han slutar att forska om covid-19 till föjd av hat och hot. Samtidigt gick flera andra forskare ut och vittnade om att de under pandemin har tvingats möta ett allt råare samtalsklimat som i slutändan riskerar att tysta kåren.

En rundringning som SVT Nyheter har gjort visar att även flera vetenskapsjournalister upplever en ökning av hat och påverkansförsök i samband med coronarapporteringen.

– Inte hot, men hat, hån och andra mycket starka reaktioner. En del via mejl, men de flesta på twitter. Jag har fått höra att jag sviker mitt uppdrag som journalist, fjäskar för folkmördare och att jag är ett hot mot demokratin, bland annat, säger Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter.

Hon beskriver pandemin som den tuffaste tiden i hennes karriär som vetenskapsjournalist. Och att reaktionerna har varit starka och blandade. ”Både mycket positivt och mycket negativt”.

– Jag upplever liknande reaktioner när jag skriver om klimatet, men inte i den här omfattningen, och inte från så många olika håll, säger hon.

”Samma argument återkom”

Flera andra vittnar om ett slitigt år. Både arbetsmässigt men också när det gäller mängden reaktioner och hat.

– Jag kan inte påstå att jag har tagit emot direkta hot. Däremot hat i en mängd som jag aldrig tidigare har upplevt, trots att jag under många år som journalist har skrivit om både elallergi, migration, dieter och andra eldfängda ämnen, säger Daniel Rydén, vetenskapsjournalist på Sydsvenskan.

Han upplever, precis som flera andra, att reaktionerna kommer från alla samhällsgrupper. Och att ämnen som väcker extra starka känslor är den svenska metoden, munskydden, dödligheten och vaccinet.

– För en gångs skull upplever jag att hatet kommer från kvinnor och män i lika hög grad.

En reporter som vill vara anonym uppger att forskare och professorer även har krävt att artiklar avpubliceras.

– Det har inte varit uttalade hot men maktspråk och nedvärderande argument som nog hade kunnat upplevas som hotfulla av någon mindre luttrad, säger reportern.

Övervägt att lämna journalistiken

Enligt Maria Gunther är kommentarerna övervägande riktade mot henne som person.

– Det är klart att jag ska ha kritik om jag gör fel. Men det är inte konkret, det handlar mer om vilken hemsk människa jag är. Jag tycker det är jättejobbigt. Jag har allvarligt övervägt att lämna journalistiken för gott, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.