Vaccinsamordnaren Richard Bergström om Janssenvaccinet: ”Kan rekommenderas för äldre”

Publicerad

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström oroas inte av att Janssens vaccin har pausats efter rapporter om blodproppar. 

– Det är ganska få doser som ska komma i april och maj, så det är ett litet vaccin. Vi har tid att vänta på utredningen, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Richard Bergström har de första doserna sannolikt redan levererats till Sverige, men ligger nu i karantän i väntan på besked från europeiska läkemedelsverket, EMA. 

De misstänkta biverkningarna som rapporterats för Johnson & Johnsons vaccin rör allvarliga fall av blodproppar, precis som Astra Zenecas vaccin. Det är i första hand unga kvinnor som drabbats av de blodrelaterade biverkningarna. Men exakt vad det beror på är ännu inte känt.

Coronapandemin

– Det är ofta så att man kan leva med vissa biverkningar men man kan minimera dem om man vet vilka patienter man ska ge det.  

Richard Bergström tror att ett möjligt scenario är att Janssens vaccin, liksom Astravaccinet, kan komma att rekommenderas för äldre. 

– Vi har en nytta-risk-bedömning för yngre och en för äldre.

”Får se hur mycket vi behöver”

Men i förlängningen kan det bli så att Janssens vaccin aldrig behöver användas i Sverige, menar han. I juni när den större leveransen väntas komma ska de äldre redan vara vaccinerade. 

– Vi kommer komma väldigt långt fram till juni så vi får se hur mycket vi behöver använda. 

Trots att Sverige nu får färre vaccindoser än väntat i och med stoppet är Richard Bergström positiv. 

– Det ser väldigt bra ut. Pfizer går som tåget, över förväntan. Jag är så glad att vi har helgarderat oss och inte lagt alla ägg i en korg. Det här måste man se som en framgångssaga. Till halvårsskiftet är det väldigt många som har fått sin första dos och under sommaren klarar vi av det här. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet