Restriktionerna för handel och serveringsställen förlängs. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Foto: TT

Johnson & Johnson pausar vaccinleveranser till EU

Uppdaterad
Publicerad

USA stoppar tillfälligt vaccinationerna med Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19, rapporterar The New York Times.

Vaccintillverkaren har nu beslutat att pausa leveranserna till EU.

Orsaken till pausen är sex inrapporterade misstänkta biverkningar i form av blodproppar, som utreds från myndighetshåll. Samtliga fall handlar om kvinnor mellan 18 och 48 år gamla, varav en avlidit och en vårdas med allvarliga skador.

Stoppet beskrivs av amerikanska myndigheter som en försiktighetsåtgärd, och är en rekommendation på federal nivå. Delstater kan själva besluta om att fortsätta ge vaccinet.

Hittills har nästan sju miljoner amerikaner fått Johnson & Johnsons vaccin, som tillverkas av dotterbolaget Janssen. Till skillnad från andra vaccin krävs bara en dos för att bli färdigvaccinerad.

EMA utreder

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utreder sedan tidigare en möjlig koppling mellan vaccinet och blodproppar. Myndigheten uppgav på tisdagen att det inte är klart om det finns ett samband, och att man ska komma med närmare besked om vaccinet när utredningen är klar.

– Vi får avvakta EMA:s utvärdering och sedan får Folkhälsomyndigheten avgöra om eventuella rekommendationer för Sverige, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i en sms-kommentar till SVT.

Leveranser till EU pausas

De första leveranserna av vaccinet till EU skulle anlända denna vecka, efter förseningar i produktionen. Men efter tisdagens besked om ett tillfälligt stopp i USA kom vaccintillverkaren med nya bud: leveranserna till EU pausas tillfälligt.

”Vi har beslutat att proaktivt fördröja leveranserna till Europa av vaccinet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

FHM avvaktar EMA-besked

Folkhälsomyndigheten avvaktar EMA:s besked. Myndigheten räknar med att kunna lämna besked om hur Janssenvaccinet kommer kunna användas, innan vaccinet når Sverige.

– Innan dess kommer vi med besked om hur och till vad vi kan använda vaccinet på bästa sätt, sa statsepidemiolog Anders Tegnell innan tillverkaren meddelat att leveranserna pausats.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström framhåller att stora leveranser av andra vaccin är på väg.

”Eftersom vi har helgarderat är vi inte helt beroende av vaccin från Janssen och Astra Zeneca som är under diskussion just nu. Stora volymer från Pfizer och Moderna är på väg”, skriver han i ett uttalande till Expressen.

Johnson & Johnsons vaccin

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källa: FDA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.