Vaccinsamordnaren tror på kombinerat årligt vaccin

Publicerad

I framtiden kanske vi bara behöver ta en vaccinspruta om året, som skyddar mot flera olika sjukdomar. Det scenariot målar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström upp när han under torsdagen delredovisade sitt uppdrag för socialminister Lena Hallengren (S).

Trots problem med förseningar i leveranskedjan och exportförbud som ställt till det för vaccinproduktionen i Europa är Richard Bergström som helhet nöjd med EU:s gemensamma arbete för att få fram och leverera vaccin till medlemsländerna.

– EU:s medlemsländer har visat stor flexibilitet internt och skiftat om väldigt mycket. Vi har inte kastat bort doser utan skickat runt, säger Bergström och nämner bland annat donationen på 400 miljoner doser till Covax som fördelar vaccin rättvist över världen.

Coronapandemin

Uppdaterade vaccin

Framöver är det frågan om uppdaterade vaccin som EU måste ta ställning till. Flera av dem väntas komma ut på marknaden under våren och EU-kommissionen har möjlighet att skriva avtal på uppdaterade vaccin för de nya virusvarianterna från Pfizer och Moderna. Det optimala vore ett lyckad cocktail av vaccin som täcker flera sjukdomar och som bara behöver tas en gång per år menar Bergström.

– Jag hoppas vi slipper ge vaccin var fjärde månad till alla. Att det blir lite som influensavaccinerna. Kanske förhoppningsvis ett kombinerat vaccin mot den senaste covid-19-varianten, influensa, RS-virus och varför inte vanlig förkylning, säger Bergström på den gemensamma pressträffen med Lena Hallengren.

Storbritannien har skrivit kontrakt med Moderna om ett vaccin som ska ge skydd både mot influensa och mot covid-19.Enligt Moderna kan ett sådant vaccin vara färdigutvecklat redan vintern 2023.

– Till hösten tror jag inte det kommer gå men till 2023 finns möjlighet, säger Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet