Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart kan svenskarna komma att få uppdaterade vaccin mot corona. Foto: SVT

Uppdaterade covidvaccin kan komma med start i april

Uppdaterad
Publicerad

Uppdaterade vaccin ska förhoppningsvis ge ett bättre skydd mot både den smittsamma omikronvarianten och kommande virusvarianter. Nu börjar tidplanen klarna.

– Om de kliniska prövningarna går enligt plan och uppdateringarna godkänns av myndigheterna kan vi få tillgång till Pfizers nya vaccin i april-maj och Modernas i juni-juli, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.

Pfizer och BioNTech har precis startat en studie med drygt 1 400 friska personer mellan 18 och 55 år och inom kort kommer även Moderna att starta sina kliniska prövningar.

Nuvarande covidvaccin ger ett sämre skydd mot omikronsmitta efter två doser än de gav mot tidigare virusvarianter.

”Lite sent för den här vågen”

En tredje dos ökar skyddet kraftigt men tyvärr hann inte tillräckligt många svenskar få den tredje sprutan i tid för att skydda dem mot smitta i den enorma omikronvåg som nu sveper över landet.

- Så på så sätt kan man säga att omikronuppdateringen kommer lite sent för den här vågen, konstaterar Richard Bergström.

Det finns dock flera skäl till att uppdatera vaccinen.

– Dels kan omikron komma tillbaka, möjligen nästa vinter. Eller så dyker det upp en ny släkting till omikron och då är det bra att ligga lite närmare nästa variant än det ursprungliga viruset som kom för två år sedan.

Nya vaccin till personer med allvarlig immunbrist

Richard Bergström ger också hopp till svenskar med kraftigt nedsatt immunförsvar. Alltså personer som inte har fått ett bra antikroppssvar trots tre till fyra doser mRNA-vaccin.

Inom kort kommer nya proteinbaserade covid-19-vaccin som tros kunna ge ett bättre skydd.

– Novavax är vårt första proteinvaccin och det kommer nu i slutet av februari. Sen kommer ytterligare ett proteinvaccin från Sanofi och GSK senare i vår.

Hur många doser covidvaccin kommer vi behöva ta i det långa loppet?

– Vi kan ju inte ha en situation där vi ska vaccinera alla människor i hela världen var fjärde månad utan jag tror att vi kommer glida över till ren säsongsverksamhet med en dos till hösten och vintern, säger Richard Bergström.

Vaccinbolagen arbetar även med att ta fram kombinerade vaccin som ska skydda mot både influensa-och covid-19.

”Kan bli en supercocktail”

Richard Bergström gör bedömningen att kombinationsvaccin kommer att finnas på plats hösten 2023.

– Det kan ju bli en supercocktail med skydd mot covid, influensa, RS-virus och kanske till och med vanlig förkylning. Jag tror inte att det är många som skulle ha något emot att ta en sådan spruta en gång per år, säger Richard Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.