Då kan vi säga farväl till pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Omikronvarianten av coronaviruset har spridits snabbt över Sverige – men det finns tecken på att vågen snart kan ha nått sin topp.

– Om vi inte får se någon drastisk ökning av dödsfall inom de närmsta veckorna, då tror jag att det är dags att blåsa faran över, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.

Även WHO:s Europachef spår att varianten kan bli slutet för pandemin.

Joakim Dillner vid Karolinska Institutet menar att den breda smittspridningen av omikron snart klingar av och att sjukdomen i stället går in i en endemisk fas med sporadiska utbrott i begränsade delar av befolkningen. Han säger att vi sannolikt når en platå i smittspridningen inom tre veckor.

– Efter det kommer smittan att sjunka nästan lika fort som den kom. Och då kan vi nog säga farväl till pandemin, så länge det inte uppstår en ny variant som helt ändrar spelreglerna. Men tyvärr har ju det hänt två gånger redan och det är möjligt att det kan hända igen. Osvuret är bäst på grund av det.

Forskare: Risk att restriktionerna inte ger någon effekt

Enligt Farshid Jalalvand, forskare i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, kommer Sverige vara i bra skick när smittspridningen sjunker med tanke på den ”mur av immunitet som vi nu har byggt upp”. Samtidigt betonar han att man ska vara ödmjuk inför hur lite som går att förutsäga.

– För 15 veckor sedan hade alla svarat ”ja” på frågan om vi är på väg mot slutet av pandemin. Sedan kom omikron som omkullkastade allting.

Den snabba och okontrollerade spridningen av omikronvarianten gör att det finns risk att restriktionerna inte ger någon effekt, menar han.

– Jag tycker danskarna har fattat bra beslut med tanke på allt vi vet.

Dansk epidemiolog: Vi låter smittan ha sin gång

I Danmark är smittspridningen fortfarande på mycket hög nivå. Samtidigt är det allt färre som behöver intensivvård och redan nu höjs röster för att slopa dom få restriktioner som finns kvar i landet.

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet tror att pandemin kan vara över till våren om man låter smittan breda ut sig.

– Vi är på väg in i en mer normal situation i stil med att man kan få influensa med några års mellanrum, säger han.

WHO-chef: Snart slut i Europa

Även Hans Kluge, WHO:s regionchef i Europa, tror att omikron kommer att leda till att pandemin tar slut i Europa i samband med att varianten tar över.

– Det är troligt att regionen går mot ett sorts slutskede av pandemin, säger Kluge till nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Han manar dock till försiktighet på grund av virusets förmåga att mutera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.