Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur starkt är skyddet mot omikron efter den tredje dosen? Här svarar SVT:s medicinreporter Josefin Lennen Merkx på fem tittarfrågor. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Så stort skydd har du mot omikron efter tredje dosen

Uppdaterad
Publicerad

Frågor om omikronvarianten av covid-19 väller in till SVT.

Räcker vanliga engångsmunskydd? Hur bra skyddar vaccinet mot omikron? Det är några av de frågor ni tittare har ställt.

– Jag har pratat med flera experter inom olika områden för att ta reda på svaren, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT.

”Fungerar vanliga munskydd lika bra ut och in? Folk sätter dem med vita sidan ut”, är en av frågorna som kommit in från er tittare.

– Enligt en expert som jag pratat med skyddar de sämre mot stänk om de är vända ut och in. De är tillverkade av olika lager och ytterst finns ett skikt som ska skydda mot att vätska sugs upp av de underliggande lagren. Men om de inte utsätts för stänk så fungerar de lika bra för att filtrera partiklar även om de skulle vara vända ut och in, säger Josefin Lennen Merckx, medicinreporter på SVT.

Många frågor handlar om omikronvarianten, bland annat hur bra skydd man har efter tredje sprutan.

– Det beror på vilka vaccin man fått och vem man är – vilken riskgrupp man tillhör.

Vad säger färsk data om vaccinskyddet? Och ligger man bättre till om man har haft omikron? I videon svarar Josefin Lennen Merkcx på det och fler frågor från er tittare.

Vi har tagit hjälp av forskare och experter på olika områden för att kunna ge svar på frågorna. Alla har inte svarat på varje fråga, utan uttalat sig i de frågor som rör respektive expertområde.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, Karolinska institutet (Har även en tjänst på Folkhälsomyndigheten som forskare och sakkunnig på hemorragiska febrar.)

Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, Karolinska institutet

Niklas Arnberg, professor i virologi, Umeå universitet

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, Karolinska institutet

Magnus Gisslén, professor i infektionsmedicin, Göteborgs universitet

Anders Johansson, överläkare och forskare inom infektionsepidemiologi, Umeå universitet

Lars Engstrand, professor i smittskydd, Karolinska institutet

Folkhälsomyndigheten

Här hittar du informationen från Storbritanniens hälsomyndighet, om hur skyddad man är efter den tredje vaccindosen, som nämns i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.