SD:s Richard Jomshof gästade Agenda. Foto: SVT

SD: Problemet finns i islam

Uppdaterad
Publicerad

Richard Jomshof (SD) säger att terrorproblemen beror på politikerna som står bakom ”massinvandringen” och på islam som religion.

Han får direkt mothugg av professor Mohammad Fazlhashemi som hänvisar till den stora majoritet muslimer som tar avstånd från våldshandlingar.

Efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo har man i Frankrike manifesterat en stark vilja till enighet. På söndagen demonstrerade över tre och en halv miljon människor´på olika ställen i Frankrike mot terrorn och för demokrati och yttrandefrihet. Bland de manifesterande fanns representanter och privatpersoner från olika religioner och etniska grupper –  inte minst judar och muslimer.

Också i många andra länder runt om i världen, till exempel i Sverige, visade ett stort antal människor sin avsky för attackerna i Paris.  

Terrordåd mot fransk tidning

Men samtidigt finns en rädsla att terrordåden ska öka polariseringen i samhället. Det kan bland annat handla om attacker mot moskéer och synagogor.

Två extremt farliga organisationer

Frågan är också varför detta sker. Vad är det som gör att så pass många ansluter sig till terroristorganisationer?

– Just nu finns det två extremt farliga terrororganisationer, ISIS och al-Qaida. Krig, konflikter och förtryck har pågått väldigt länge. Allt fler individer tar på sig att vara de extrema utövarna av denna mycket farliga terrorlära, sade Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, i söndagens Agenda.

Mona Sahlin pekade också på ISIS (eller IS som den numera kallas) möjligheter att rekrytera, i bland annat Sverige och Frankrike, som en orsak till att frågan om terror är så stor och viktig just nu.

Upprörda och missnöjda

Men det är inte bara extrema muslimer som utför terrordåd, menade Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi och filosofi.

– I Nordamerika har till exempel abortmotståndare attackerat abortkliniker och dödat läkare, sade han i Agenda.

Forskningen visar att det handlar om individer som är upprörda eller missnöjda över olika saker i världen men som samtidigt är inspirerade av och på något sätt inblandade i terrororganisationer, berättade Mohammad Fazlhashemi.

– De är inspirerade av terrorideologier. Det är de som begår den här typen av våldshandlingar.

”De har en sak gemensamt”

Richard Jomshof, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, har en annan förklaring.

– De politiker som står bakom massinvandringen och det mångkulturella samhället har inte kunnat hantera den stora grupp människor som kommit, sade han i Agenda.

Enligt Jomshof har vi fått ett splittrat samhälle där grundvalen slås sönder och folk känner sig alltmer utanför.

– Det är det ena förklaringen. Det andra finns i islam. Om man tittar på grupper som al-Qaida, Boko Haram, Hamas, talibanerna ...  Alla har en sak gemensamt: islam, sade Jomshof som menar att det också gäller ”skurkstater” som Iran, Saudiarabien och Pakistan.

Majoritet tar avstånd

Jomshofs förklaring avvisas av Mohammad Fazlhashemi, som hänvisade till den stora majoritet muslimer som tar avstånd från våldshandlingar. Sitt avståndstagande från våld grundar de i koranen, menar han.

– De hänvisar till profetens tradition, de hänvisar till koranens olika kapitel och verser. De anser att det är förbjudet att ägna sig åt handlingar av den här typen, sade han.

Jomshof medgav att det finns många olika riktningar inom islam men att det ändå är så att de länder som haft stora problem i det här avseendet har en sak gemensamt, nämligen islam. 

– Den sortens islam måste bekämpas och då måste man erkänna att problematiken finns i islam. Det är först då vi kan hjälpa de sekulära krafter, de människor som vill leva som alla andra människor, sade Jomshof.

Kristen vit man

Mona Sahlin höll med om att det handlar om ”skurkstater” men påpekade att många människor som finns i Sverige har flytt från just dessa länder.

– När Anders Behring Breivik, en vit kristen man, mördar tiotals ungdomar – då blir inte diskussionen från ditt parti att det är kristna som är problemet, sade hon.

– När en muslimsk extremt farlig terrorist begår en handling, då blir det muslimer som vi ska diskutera, sade Mona Sahlin.

Vill ha polarisering

Hon drog också en parallell till uteslutningarna ur Sverigedemokraterna.

– Om en sverigedemokrat uttrycker sig rasistiskt, då vill du ha respekt för att ni utesluter den personen och att det inte är ett problem för hela partiet.

Enligt Mohammad Fazlhashemi spelar Jomshofs resonemang terroristerna i händerna.

– Ni pekar finger åt en viss grupp människor och säger att ”ni är ett problem”. Det är precis vad de här organisationerna är ute efter. De vill ha en polarisering i samhället, sade han.

Se hela debatten här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet