Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har många av oss svårt att komma ihåg pandemin: ”Det är väldigt lite information vi kan hålla aktuellt” Foto: Linus Svensson/SVT/TT

Vad hände med pandemin? Svaret kan finnas i vår (kassa) förmåga att minnas

Uppdaterad
Publicerad

Under nästan två år fick covid-19 oss att förändra stora delar av våra liv. Men de senaste månaderna har pandemin inte haft en lika framträdande roll.

Nu känns det i stället som att det var väldigt längesen, som att man nästan glömt stora delar. Varför är det så? frågar sig SVT:s reporter.

– Jag tror inte att vi egentligen har glömt, utan jag tror att det som händer nu är att många andra saker som upptar vår uppmärksamhet, säger Agneta Herlitz, psykolog och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Hon säger att det inte är konstigt om man inte minns de två första åren av pandemin så bra – för många av oss hände det inte så mycket då. Och vi har svårt att komma ihåg saker som inte sticker ut från det vanliga.

– Många av oss kommer ihåg i början av pandemin, när allt förändrades. Men en vanlig pandemidag när en del av oss satt hemma och arbetade, det var inte så mycket som hände då. Inte så många episoder som är lätta att komma ihåg.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer