Våg av bluffakturor från ”Lokaldelen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har avslöjat ett stort bedrägeri med bluffakturor, tusentals fakturor har skickats ut i hela landet.

Polisen har under morgonen fått in ett hundratal anmälningar om misstänka bluffakturor bara i Stockholm. Fakturorna ser ut att komma från det seriösa företaget Lokaldelen i Sverige AB, men på fakturorna är bankgironumret utbytt till bedragarnas konto.

–Fakturorna är väldigt välgjorda, säger Jan Olsson vid citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm. Och vi misstänker att bedragarna lyckats hacka sig in i Lokaldelens databas och på så sätt hittat kundregistret.

Kundnummer stämmer

På fakturorna stämmer kundnummer och även den summa som företagen brukar betala för sina annonser är korrekt. Fakturorna är på summor från cirka 1.000 kronor upp till 7.500 kr. Även kuverten som fakturorna skickas i, där portot är förbetalt, är desamma som de Lokaldelen använder sig av, säger Jan Olsson.

Kostar miljontals kronor

Problemen med bluffakturor kostar samhället miljontals kronor varje år, men på senare tid har polisens samarbete med bankerna, gjort att bankkonton spärras snabbt, vilket gör att bedragarna inte får ut så mycket pengar.

–Vi har hittat två konton och på det ena har det kommit in mindre summor, men det andra lyckades vi spärra så att inga pengar har betalas in, säger Jan Olsson vid citypolisen.

Polisen har gott hopp om att hitta de som ligger bakom bedrägeriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer