Asther Latouf, Asther Lattouf, valambassadör för Antiokiska ortodoxa kyrkan. Foto: SVT/TT

Valambassadörer i församlingarna ska öka valdeltagandet

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska religiösa trossamfund i Sverige hålla utbildningar för att öka valdeltagandet. I Södertälje ser man ett stort behov av mer information till de som är nya i Sverige.

– Många vet inte ens om att de får rösta i valet, säger Asther Lattouf, valambassadör för Antiokiska ortodoxa kyrkan i Södertälje.

Regeringen har gett i uppdrag till SST, myndigheten för stöd till trossamfund, att öka intresset bland församlingsmedlemmarna inför valet. Nu har tio valambassadörer från olika religiösa trossamfund utbildats för att sprida information om valet.

– Målet med det här är att alla verkligen ska veta hur viktigt det är att rösta, säger Asther Latouf, valambassadör för Antiokiska ortodoxoa kyrkan med sitt huvudsäte i Södertälje:

Val 2018 – #dinröst

Hon har delat ut enkäter till sina församlingsmedlemmar och det har visat sig att många tror att de inte har rätt att rösta.

– Många visste inte om att de får vara med och rösta i det här valet. Många nya i Sverige har en idé av att man måste vara svensk medborgare för att rösta och det påverkar hur mycket de planerar att delta i kommunvalet, säger Asther Latouf.

Kravet på svenskt medborgarskap gäller bara inför riksdagsvalet, för att rösta i både kommun och landstingsval räcker det att vara över 18 år och folkbokförd i Sverige i minst tre år.

Behov av information

SVT var med när församlingsmedlemmar i Antiokiska kyrkan fick information inför valet och då efterfrågades just mer information.

Gerorge Madani och Reham Aboud Foto: SVT

– Jag tror de flesta har en missuppfattning om att man inte får rösta om man inte är medborgare i Sverige, det upptäckte jag var fel nu, säger Gerorge Madani, församlingmedlem i Antiokiska ortodoxa kyrkan.

– Jag tror också att det är viktigt att få mer information om partierna, det finns lite information och den är på svenska som inte alla förstår, säger Reham Aboud, församlingmedlem i Antiokiska ortodoxa kyrkan.

I klippet berättar Asther Latouf om vad hon ser som största utmaningen i Södertälje inför valet

Lågt valdeltagande i Södertälje

Här är kommunerna med lägst valdeltagande i kommunfullmäktigevalet 2014:

(procent bland röstberättigade)

Haparanda: 61 procent

Båstad: 64 procent

Eda: 69 procent

Botkyrka: 71 procent

Södertälje:  72 procent

Högst valdeltagande:

Lomma: 92 procent

Habo: 90 procent

Vellinge: 90 procent

Danderyd: 89 procent

Öckerö: 89 procent

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet