Foto: Foto: Drago Prvulovic

Valåret ovanligt våldsamt

Uppdaterad
Publicerad

Årets valrörelser präglades av ökade inslag av våld och hot i förhållande till tidigare valrörelser. Den bedömningen gör polisen som nu sammanfattar arbetet kring årets två val. Totalt anmäldes fler än 2.300 brott kopplade till riksdagsvalet och EU-parlamentsvalet.

Rikskriminalen varnade redan i början av året för att det kunde bli en orolig valrörelse och farhågorna besannades i form av fler anmälningar.

– Visst kan vi notera ett högre antal, och ett högre antal som också indikerar att vi har haft flera brott den här gången än tidigare valrörelser, säger Johan Grenfors, biträdande rikskriminalchef, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Det vanligaste brottet var skadegörelse. Men det rör sig också om fler än 280 anmälda fall av våld och mer än 300 hot, enligt Ekot.

Även vid möten och demonstrationer har det varit oroligare än vid tidigare val.

Hindrat ”extremister”

Niklas Åström är stabschef på säkerhetspolisen som hanterar skyddet av den centrala statsledningen. Han vill inte säga hur många av anmälningarna som rör till exempel partiledarna, men sammanfattar valrörelsen på följande vis:

– Vi har bedömt att extremistmiljöerna haft avsikt att störa valrörelsen, och vi är nöjda med att vi förhindrat deras avsikt och tycker att vi hanterat det på ett bra sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.