Foto: SVT/TT

Fler anmäler – men färre fall går till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fler anmäler att de utsatts för våldsbrott minskar antalet domslut när det kommer till denna brottslighet.

Det är fler som anmäler att de blivit utsatta för våldsbrott, och även fler som uppger att de varit utsatta i den årliga nationella trygghetsundersökningen. Trots detta visar statistiken att domsluten, det vill säga antalet fall som går till domstol och ett straff döms ut, blir allt färre.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) beror detta på att polisen överlämnar allt färre förundersökningar till åklagare för åtal.

Val 2018 – #dinröst

– Den främsta förklaringen är att polisen klarar upp färre brott och överlämnar färre brott till åklagare för åtal, säger Stina Holmberg, forsknings och utredningsråd på BRÅ.

Polisen måste prioritera

Polisen själva är medvetna om problematiken.

– Vi ser att det finns mekanismer i utredningsverksamheten som gör att vi har svårare att komma fram i dag än vad vi hade tidigare, säger Helena Trolläng, chef utredningsenheten polisregion Väst.

Gängkriminalitet och dödsskjutningar som polisen lägger stora resurser på samt att bedrägeribrottsligheten har ökat lavinartat är några av förklaringarna till varför statistiken ser ut som den gör enligt Helena Trolläng.

– Polisens samlade resurs är som den är och vi måste ständigt prioritera, säger hon.

Nationella trygghetsundersökningen

Nationella trygghetsundersökningen (NTU) är en årligen återkommande nationell brottsoffer- och trygghetsundersökning. NTU bygger på ett nationellt slumpmässigt urval av personer i åldrarna 16–79 år. Drygt 12 000 personer får svara ipå frågor om utsatthet för brott, trygghet, förtroende för rättsväsendet samt brottsoffers kontakter med rättsväsendet. Med hjälp av undersökningen kan man studera brottsutvecklingen utan att vara beroende av att brotten anmäls till Polisen.

Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet