Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marie Angsell och Karolina Jackson från BRIS. Foto: SVT

Våldsvågen i Sverige – så pratar du med barn om gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Gängvåldet i Sverige kan leda till många frågor hos barn och det kan finnas en oro att själv drabbas av våld. Enligt BRIS är det bra att pratat med barn om sådant som berör dem.

– Det är viktigt att man inte överför sin egen oro till barnet utan mer ställer frågor, ”vad vet du om det här?”, ”vad har du fått för tankar?”, säger Karolina Jackson, kurator på Bris.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en sida för vuxna som heter Krisinformation.se med samhälls- och krisinformation. Nu finns också en motsvarande sida för barn, ”Lilla krisinfo”, som MSB tagit fram tillsammans med BRIS. Den kan användas som en grund för ett samtal säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

– Där samlar man viktig information riktad till barn, information som kan svara på de frågor barn har och som har ett tillta som vi tänker att barn kan förstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.