Foto: TT

Våldtagen av toppolitiker – kvinnorna berättar

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än två dygn har det kommit in över 250 berättelser om övergrepp och trakasserier som Sveriges politikerelit uppges ha begått. Över tusen personer ställer sig bakom politikeruppropet. Här är några av vittnesmålen:

Om en EU-parlamentariker:

”När vi kommit utom syn och hörhåll för de andra trycker han upp mig mot en husvägg och börjar kyssa mig om hals och mun, samtidigt som han tar på min kropp. Jag försöker mota bort honom, men han är både starkare och större än mig. Jag säger att jag inte vill och han svarar med ”Du vill ju visst, och nu gör du som jag säger”. Han pratar om att det inte är bra att göra sig ovän med honom eftersom ’jag vill ha en karriär i EU’.

Kampanjen #MeToo

Händelsen inträffade under politikerveckan i Almedalen 2016.”

Om en riksdagsledamot:

”Jag kände mig pressad till att ha sex med honom och gick till slut med på det.

När jag inte fick orgasm hämtade han en kniv, höll den mot min hals och hotade att döda mig om jag inte ’kom för honom’.”

LÄS MER: 1.300 kvinnor i upprop om övergrepp inom politiken

En politisk handläggare i Riksdagen berättar hur hon behandlades av en riksdagsledamot i 30-årsåldern:

”En dag hade han med sig en grupp som han stolt visade upp riksdagshuset för. De stannade utanför mitt kontor och han pekade på mig och sa:

– Ja här ser ni det bästa vi har att titta på.

Som jag vore ett prydnadsföremål att ställa ut och inte hans underlydande medarbetare.

– Här kan jag titta in och bli upprymd hela dagen, fortsatte han innan rundturen gick vidare.”

Om en mycket högt uppsatt politiker med många års erfarenhet och stort inflytande:

”Jag blev sexuellt ofredad. Jag blev våldtagen. Jag frös till is, kunde inte röra mig, kunde inte prata. Det kändes som att jag inte kunde andas. Tid och rum stannade upp. Drömde jag? Smög ut någon timme senare och grät och spydde om vartannat.

Fortfarande har jag bekanta inom partiet och ungdomsförbundet som pratar om ’flickan som ljög och ville ha uppmärksamhet’ eller ’hon som ljög för att ta sig uppåt, hon ville åt hans plats helt enkelt’. Vill krypa ihop i en hög och gråta varje gång.”

Om en politiker som satt i ett ungdomsförbunds styrelse:

”Som ny medlem i ungdomsförbundet blev jag för 15 år sen våldtagen av en äldre kille som då satt i förbundsstyrelsen. Han mailade mig några dagar efter och sa att han ’hört att jag sa nej’ men att jag var den ’typen som låg med alla’.

Han skickade blommor som ursäkt. När jag skrev att det han gjort var olagligt och funderade på att anmäla honom gick han till förbundsstyrelsen och berättade. De förklarade att de hade fullt förtroende för honom. Jag höll tyst.”

Om en före detta minister:

”Ett övertramp, inget övergrepp. Men ändå. Jag var en obetydlig tjänsteman, han en tjugo år äldre mäktig minister. Jag hade råkat illa ut, en annan manlig chef hade behandlat mig oerhört illa.

Kongress: Sprang på min minister på kvällen. Gick till hans hotellrum – med flera andra kollegor. Ministern lyssnade väldigt vänligt på min långa känslomässiga berättelse, kom med kloka ord. Jag kände mig lugn och trygg och bekräftad. Då kom det, såklart: ’Kom och sitt här, närmre!’

Ok. Då kom det, såklart: händerna på min kropp.

Smekningar. Inte som när man stryker en ledsen vän på ryggen, utan som när man med glimtigt leende smeker nån man vill ligga med. Ett finger långsamt och mjukt upp och nerför min ryggrad. Andra handen sakta över min nakna överarm. Han flyttar sig ännu närmre – samtidigt som jag reser mig och snabbt får ur mig att det är sent, jag måste gå. Hinner precis möta mina två kollegors chockade blickar. Vi går tysta därifrån tillsammans.

Har senare hört flera liknande historier om samma före detta minister.”

Om en förbundsstyrelseledamot:

”Jag var minderårig och på en tillställning i Almedalen. Jag serverades alkohol och blev berusad.

En förbundsstyrelseledamot erbjöd sig att följa mig hem men våldtog mig istället den kvällen. Jag vet att han utsatt andra tjejer för liknande saker.”

En högt uppsatt partimedlem:

”Jag var på konferens med partiet och var något överförfriskad. En ca 30 år äldre, högt uppsatt partimedlem uttryckte sin oro över min berusning och erbjöd mig en sängplats så jag skulle slippa åka ända vägen till min vän jag sov hos. Jag tackade ja.

Han våldtog mig senare den kvällen.

När han vägrade sluta bad jag honom att ta på en kondom, men han skrattade bara åt mig. Jag vågade inte konfrontera honom utan åkte tyst hem morgonen därpå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet