Välfärdsmiljarderna: Pengar som redan försvunnit

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens tio miljarder, pengar som skulle gå till välfärden i kommunerna, har redan försvunnit. Det befarar Sveriges Kommuner och Landsting. Pengarna kommer istället användas för att täcka underskott i kommunernas budgetar.

Välfärdsmiljarder, eller vänstermiljarder som de kallats, är de tio miljarder som regeringen ska satsa från och med nästa år. Men nu visar det sig att det nog inte blir så mycket pengar kvar till förbättringar i välfärden.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting behövs pengarna istället för att täcka underskott i budgetarna, eftersom skatteintäkterna blir mindre än man tidigare trott.

Agenda

Ökade kostnader

Men inte nog med det: kommunernas kostnader för vård, skola och omsorg beräknas öka kraftigt framöver.

Enligt Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, kan det bli nödvändigt med rejäla skattehöjningar, det vill säga flera kronor mer per hundralapp i kommunalskatt.

– Det kan hamna över två kronor beroende på hur kostnaderna utvecklas, säger hon.

SKL har ännu ingen uppdaterad prognos för kommunernas kostnadsökningar men Annika Wallenskog räknar med att det kommer att behövas 50 miljarder mer i statsbidrag under de närmaste åren. Alternativet är att höja kommunalskatten eller skära ner i välfärden.

Stora ord som inte speglar verkligheten

– Vi satsar tio nya välfärdsmiljarder. Tillsammans med investeringarna vi gjort tidigare så möjliggör det för kommuner och landsting att anställa ytterligare 30.000 i vår välfärd, sade statsminister Stefan Löfven (S) i våras.

”De tio miljarderna kan ge 25.000 undersköterskor.” Det har bland andra Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt sagt. Han kallar satsningen för ”vänstermiljarder” eftersom Vänsterpartiet varit med och förhandlat fram budgeten med regeringen.

I kommunerna och landstingen ser verkligheten helt annorlunda ut.

Beräkningar från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att det inte kommer att märkas mycket av miljarderna.

– Där kan man inte se att man fått mer pengar. Det är svårt för dem att tänka att man ska anställa en massa folk för pengar som egentligen har försvunnit, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Försvunnit?

Ja, sanningen är att Annika Wallenskog efter slutbesked från Skatteverket tvingas inse att löneökningarna inte blev så stora som väntat. Det innebär betydligt mindre pengar till kommunerna de närmaste åren.

Ser besvärligt ut

Kommuner och landsting har helt enkelt inte lika mycket pengar att röra sig med som de trodde.

– Det blir lägre skatteintäkter än vi räknade med i prognosen i april. Det ser besvärligare ut de kommande åren, säger hon.

För kommuner och landsting blir skatteintäkterna 6,4 miljarder lägre än tidigare beräknat under 2017. För 2018 blir de 8,3 miljarder lägre. År 2019 blir de 10 miljarder lägre.

Därmed har alla de tio välfärdsmiljarderna ”försvunnit”.

Verksamheterna kan drabbas

Och inte heller skattehöjningar är särskilt populära. Annika Wallenskog tror att kommun- och landstingspolitikerna kommer välja en annan väg.

– Det första är att man försöker leta efter besparingar. Kan vi minska kostnaderna? Kan vi effektivisera, säger Annika Wallenskog.

Så det kan drabba verksamheterna?

– Självklart, säger hon.

Istället för att planera för välfärdssatsningar står kommunerna inför valet att höja skatten ... eller skära ned.

Debatt i Agenda

Måste skatterna höjas ytterligare?

I söndagens Agenda debatterar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson.

Agenda sänds söndag 11 september klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet