Jordgubbarna är en av de viktigaste ingredienserna på midsommarbordet och kanske till och med under hela sommaren. Ändå vet vi ganska lite om dem eller vilka olika sorter man kan välja på eller tycker bäst om.
En jordgubbe ser vi ofta bara som en jordgubbe, ibland god ibland mindre god.
Men Magnus Engstedt, bärrådgivare på Länsstyrelsen i Jönköping, tycker att vi ska börja bry oss om och prata jordgubbar som vi pratar om olika äpple- eller vindruvessorter.
Honeyoe, Rumba och Flair
– De vanligaste tidiga jordgubbsorter på sommaren är Honeoye, Rumba och Flair, säger Magnus Engstedt.
Honeoye beskrivs av Bärfrämjandet, som friskt med mycket smak. Rumba ska vara ett köttigt saftigt bär med sötsyrligt smak och hos Flair är fruktköttet spänstigt med doft av smultron och champagne, vårgrönska och mylla.
– Men i år har de höga temperaturer med sol i början på juni gjort att de tidiga sorterna kunde börja säljas tidigare än vanligt och är så gott som slut nu.
– I stället börjar det komma sorter i handeln som annars brukar dyka upp senare på sommaren. Sorter som Sonata, Salsa och Jive, berättar Magnus Engstedt.
Billiga gubbar ska man akta sig för
Många odlare har börjat märka sina jordgubbslådor med både gårdens namn och jordgubbssort för att konsumenterna ska veta vad det är de får.
– Jordgubbar som säljs i neutrala askar till lågt pris ska man akta sig för. Man ska veta att det finns en anledning till att de säljs så billigt.
Enligt Magnus Engstedt har såna bär ofta plockats flera dagar tidigare och har stått på pallar och saftat sig och förlorat betydligt i smak och kan i vissa fall smaka rent ut sagt äckligt.
Har man möjlighet ska man självplocka bären samma dag man ska äta dem. De vanligaste sorterna för självplock är Korona och Polka. Jordgubbsorter som ska vara väldigt goda men ömtåliga och inte tål transporter.
Ju längre norrut desto sötare jordgubbar
Sedan är det bra att hålla i minnet att jordgubbarna är sötare och har mer smak ju längre norrut de är odlade. Det är de allt längre dagarna och svalare nätter ju längre norrut man kommer som ger mer smak och större sötman.
– Skånska jordgubbar är godare än Belgiska och Mälardalens godare än skånska om man jämför jordgubbar av samma sort, säger Magnus Engstedt. Ju längre norrut desto godare smakar de.