Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Wikman, flygvapenchef på Försvarsmakten, om kränkningen. Foto: SVT

Ryssland har kränkt svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt plan har kränkt svenskt luftrum öster om Gotlands södra spets, enligt Försvarsmakten. Kränkningen skedde under fredagseftermiddagen.

Två Jas-39 Gripen gick upp för att mota bort det ryska planet. Regeringen kallar nu upp ryska ambassadören för att markera mot händelsen, uppger utrikesminister Tobias Billström (M) för SVT.

Ett ryskt plan av typen SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotlands sydspets på fredagen. Svensk försvar anropade planet och varnade – men fick inget svar. Två Jas-39 Gripen-plan gick då upp för att mota bort det ryska planet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) meddelar SVT på lördagen att man kommer kalla upp den ryska ambassadören.

”Det ryska agerandet är oacceptabelt. UD kommer att kalla upp den ryska ambassaden för att markera mot händelsen. Vi står i nära kontakt med allierade och partners om händelser i närområdet.”

Det ryska planet som kränkte svenskt luftrum, enligt Försvarsmakten. Foto: Försvarsmakten

Försvarsminister Pål Jonson (M) delar uppfattningen om det ryska agerandet. I ett svar till SVT kallar han det ”oacceptabelt och oprofessionellt”.

Kränkningen var enligt Försvarsmakten kortvarig men flygvapenchef Jonas Wikman delar ändå uppfattningen om att Rysslands agerande är problematiskt.

– Det visar på bristande respekt för vår territoriella integritet, handlingen speglar det allmänna säkerhetsläget med en osäkrare omvärld och ett mer aggressivt beteende från rysk sida, säger han.

Kan vara en signal

Enligt den tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving kan kränkningen ha två förklaringar.

– Antingen så är det ett pilotfel, man har inte varit uppmärksam. Eller så kan det vara en avsiktlig kränkning, säger han.

Rör det sig om en avsiktlig kränkning kan det vara för att signalera mot Sverige med bakgrund av Nato-medlemskapet och att Ryssland därmed vill visa musklerna. Men det kan även vara för att hämta in underrättelseinformation.

Tidigare kränkningar

Senast ryska flyg kränkte svenskt luftrum var enligt Försvarsmakten 2022 då två ryska SU-27 och två ryska SU-24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland.

Tidigare i veckan rapporterades misstankar om att ryskt flyg befunnit sig i finländskt luftrum. Totalt fyra flygplan, två bombplan och två stridsplan, misstänks ha inkräktat innanför Finlands gräns i Finska viken, rapporterar Yle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.