Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här passerar det utpekade ryska spionfartyget Sibiryakov Helsingborg. Foto: SVT

Här passerar det ryska spionfartyget genom Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Det utpekade ryska spionfartyget Sibiryakov passerade på torsdagen Öresund. Färden övervakades av svensk, dansk och tysk försvarsmakt.

– Vi följer den i nära samverkan med våra allierade, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef på Tredje sjöstridsflottiljen.

Marinen klassar Sibiryakov som ett statligt forskningsfartyg, som kan användas för underrättelseinhämtning.

Enligt uppgift till SVT har fartyget skuggat förberedelserna och inledningsfasen av marinövningen Baltops, en uppgift som marinen inte vill kommentera.

– Det är svårt att veta exakt vilken typ av förmåga som finns på fartyget just nu. Men att större övningar följs av ryska fartyg av den här typen är rutin, det är känt att det finns ett underrättelsebehov mot den här typen av övningar, säger Jimmie Adamsson.

Avstängda spårningssystem

Fartyget, som passerade genom Öresund på torsdagseftermiddagen, har sina spårningssystem avstängda och syns inte öppet.

– Ett fartyg är en utomordentlig underrättelseplattform. Du kan bedriva optisk spaning, signalspaning och spana av vad som finns på havsbotten, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant.

SVT har tidigare granskat de ryska misstänkta spionfartygen och deras rörelsemönster i nordiska vatten. Kartläggningen visade att minst 27 av fartygen hade varit i svenskt territorialvatten de senaste fem åren och att åtta av dem hade anlöpt en svensk hamn.

– Jag utesluter inte att man från rysk sida har utökat sina insatser efter att Sverige blev Natomedlemmar. Detta eftersom den ryska uppfattningen är att Östersjön har blivit ett Nato-innanhav som det gäller att hålla koll på, säger Jörgen Elfving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.