Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överbefälhavare Micael Bydén om Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: Tomas Hallstan/SVT

ÖB om ryska spionfartygen: ”Underrättelsehoten har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter och Uppdrag granskning har avslöjat att 27 misstänkta ryska spionfartyg har rört sig i svenska vatten. Enligt Sveriges överbefälhavare Micael Bydén har underrättelsehoten ökat.

– Det är klart det är allvarligt, säger han till SVT.

I den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget” kan SVT, NRK, DR och Yle avslöja Rysslands underrättelseoperationer i Norden.

– All kritisk infrastruktur eller samhällsfunktioner, där vi kan få problem om någon påverkar oss, är oerhört viktig för oss att skydda, säger ÖB Micael Bydén.

Rysslands skuggkrig

Totalt har 50 ryska fartyg som misstänks kartlägga kritisk infrastruktur i nordiska vatten identifierats. 27 av dem har varit på svenskt territorialvatten.

– Vi vet att de finns där ute, säger den svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson.

Men det kan vara svårt att göra någonting åt problemet.

– När vi inte kan se att ett fartyg är direktägt av ryska staten är det inte så mycket vi kan göra. Sjöfarten får röra sig fritt, förklarar Jimmie Adamsson.

I klippet nedan berättar marinens pressofficer Jimmie Adamsson hur ryska fartyg kan ta sig långt in i de svenska hamnarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtta svenska hamnar har fått besök av de identifierade ryska fartygen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet