Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT konfronterar en man som anländer i diplomatbil vid ”ryska huset” förra våren. SVT kunde då avslöja att huset använts av ryska underrättelseofficerare. Foto: Fredrik Larsson/Kalle Segerbäck

Ryssland krävs på 16 miljoner för omtvistat hus på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har det stormat kring hyresfastigheten på Lidingö i Stockholm. SVT kunde tidigare avslöja att huset har använts av utpekade ryska spioner. Nu krävs ryska staten på 16 miljoner kronor i utebliven hyra.

Tvisten om huset på Lidingö går långt tillbaka. Huset har tillhört Ryssland, men såldes på tvångsauktion 2014 för att driva in tillgångar som Ryssland var skyldiga en tysk affärsman.

De ryska hyresgästerna vägrade dock lämna fastigheten och sedan dess har de nuvarande ägarna, med advokat Stefan Häge i spetsen, drivit en process för att få dem att flytta och betala hyran.

Rysslands skuggkrig

Nu har en del av tvisten avgjorts i Stockholms tingsrätt som dömer Ryska federationen att betala över 16 miljoner kronor i utebliven hyra, vilket DN var först att berätta.

– Det är helt obegripligt att de bara struntar att betala hyran, säger fastighetsägaren Stefan Häge till SVT.

Svårt att överta fastigheten

Som SVT Nyheter och Uppdrag granskning kunde avslöja våren 2023 används huset av utpekade ryska underrättelseofficerare. Trots det bedömde utrikesministern att det fanns små möjligheter att agera.

– Det handlar om ömsesidiga utbyten, sade Tobias Billström (M) och hänvisade till Wienkonventionen som säger att andra länders utsända diplomater ska behandlas med värdighet.

Stefan Häges process fortsätter. Ryska federationen har tidigare dömts att betala hyra och totalt uppgår nu deras skulder till honom och hans bolag till över 30 miljoner kronor.

Hans förhoppning är att den större summan nu ska göra det möjligt för Sverige att driva in pengarna åt honom genom att beslagta ryska tillgångar här.

– Det gör det lite enklare att utmäta objekt när summan är större, typ en tankbåt eller något, säger Stefan Häge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet