Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här konfronteras en man som anländer i diplomatbil vid ”ryska huset”. Trots att ingen står skriven på adressen vistas ett stort antal människor där – två av dem är misstänkta ryska underrättelseofficerare. Foto: Fredrik Larsson/Kalle Segerbäck

Filmerna avslöjar: Misstänkta spionernas besök i ”ryska huset” på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Striden om ”ryska huset” på Lidingö har pågått i decennier. SVT Nyheter och Uppdrag granskning kan nu avslöja att det omskrivna höghuset används av utpekade ryska underrättelseofficerare som arbetar under diplomatisk täckmantel.

– En rysk ockupation, säger Stefan Häge som äger fastigheten.

Klockan är 13 och det är en tisdag i april. En svart bil med blå ambassadskyltar åker in i garaget till det gula sjuvåningshuset på Lidingö i Stockholm.

Mannen i bilen är inte vem som helst. Han heter Nikolai Banatov och är aktiv som underrättelseofficer på den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Rysslands skuggkrig

SVT lyckas identifiera ytterligare en man som rör sig mellan ryska ambassaden och ”ryska huset”. Mikhail Kiselev, som är aktiv inom den yttre underrättelsetjänsten SVR.

– Det känns ganska olustigt att finansiera rysk underrättelseverksamhet mot sin vilja, säger advokaten Stefan Häge som ägt fastigheten i snart tio år.

Stämde ryska staten

Tvisten om huset på Lidingö går långt tillbaka. På 1990-talet tog Ryssland över den tyska affärsmannen Franz Sedelmayers tillgångar i landet – och Sedelmayer bestämde sig för att stämma ryska staten. Han krävde att Rysslands tillgångar i andra länder skulle utmätas, däribland ”ryska huset” på Lidingö.

Franz Sedelmayer fick efter många år rätt i domstol och 2014 såldes fastigheten på exekutiv auktion till advokaten Stefan Häges bolag.

Men Häge, som äger huset än i dag, har aldrig fått någon hyra betald eller fått sätta sin fot innanför dörrarna. Det har hyresgästerna sett till.

– Det är trist att inte få disponera sin egen egendom – och att Sverige accepterar det, säger han.

Han menar att de ryska intressena i fastigheten genom åren har skyddats av svenska Utrikesdepartementet.

Minstern: Måste skyddas

Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) spelar det ingen roll vem som äger fastigheten så länge den nyttjas av personer med diplomatisk immunitet.

– Vi måste alltid betrakta det som en statsegendom i förhållande till Ryssland. Därmed får vi inte heller göra vad som helst. Vi måste se till att den skyddas och att personerna som vistas där behandlas med värdighet. Det är ett åtagande vi har gjort enligt Wienkonventionen, säger han.

Totalt har Uppdrag granskning kartlagt 21 misstänkta underrättelseofficerare som är eller har varit aktiva i Sverige. 13 av dem är aktiva i dag – och minst två av dem rör sig återkommande vid huset på Lidingö.

Se hela minidokumentären om Spionhuset på SVTPlay.

Vet du mer om rysk underrättelseverksamhet i Sverige? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Bakgrunden till striden om ”ryska huset”

Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland. 

Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö. 

Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där. 

Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.

Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor. 

De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra. 

Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet