Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 1990-talet umgicks han med Vladimir Putin – hör den tyske affärsmannen Franz Sedelmayer om sin konflikt med ryska staten. Foto: TT

Drack öl med Putin – stämde ryska staten

Publicerad

Under 1990-talet bjöd den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer ofta hem Vladimir Putin på tysk mat och öl. Sedan stämde han ryska staten – vilket blev startskottet för den utdragna konflikten runt ”ryska huset” i Stockholm.

Efter Sovjetunionens fall 1991 såg Franz Sedelmayer en affärsmöjlighet: att utbilda ryska polisstyrkor i specialoperationer.

Det blev lyckat. Inte minst tack vare att han lyckades lära känna personer med inflytande i S:t Petersburg. En av dem, en byråkrat och tidigare KGB-officer, vid namn Vladimir Putin.

Rysslands skuggkrig

– Jag behövde lösa ett affärsproblem och kontaktade Putin. Från början var han inte särskilt vänskaplig, det tog flera månader innan vi fick en bra relation. Han kom till mitt hem då och då för bayersk mat och öl.

Sedelmayer beskriver det som en produktiv relation.

– Putin var en annan människa då. Jag har väldigt blandade känslor för det nu.

Tog över tillgångarna

Men lagarna ändrades och den dåvarande presidenten Boris Jeltsin nationaliserade Franz Sedelmayers tillgångar i Ryssland.

Den tyska affärsmannen bestämde sig då för att stämma ryska staten och krävde att Rysslands tillgångar i andra länder skulle utmätas. En av tillgångarna som identifierades fanns i Sverige: det så kallade ”ryska huset” på Lidingö.

– Vi kunde bevisa att fastigheten inte bara användes för ambassadens eller federationens syften utan hyrdes ut till privata verksamheter och kommersiella företag. Så de kunde inte längre hävda diplomatisk immunitet.

Det blev starten för den långdragna konflikten runt det gula sjuvåningshuset. Se minidokumentären om ”Spionhuset” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet