Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leonid Yurkovskiy (SD) växte upp i ”ryska huset” på Lidingö – hör honom berätta om kameror i porten och vad som hände när han och hans mamma blev svenska medborgare. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Politikern om uppväxten i ”ryska huset”: ”Ett skumt hus”

Uppdaterad
Publicerad

Det omtvistade sjuvåningshuset på Lidingö har skapat rubriker i decennier. Riksdagsledamoten Leonid Yurkovskiy (SD) bodde där som barn – och berättar nu för första gången om tiden i ”ryska huset”:

– Det var ett lite skumt hus, kan man lugnt säga.

Leonid Yurkovskiy invandrade till Sverige från Ryssland som treåring tillsammans med sin mamma. Ett par år senare, runt millennieskiftet, flyttade de in i hyreshuset på Lidingö som då ägdes av Ryska federationen.

Han berättar att det på flera sätt skiljde sig från andra hyreshus, förutom att samtliga boende var ryssar.

Rysslands skuggkrig

Hör Leonid Yurkovskiy berätta om hur det var att bo i ”ryska huset” i videoklippet ovan.

Ledamot i EU-nämnden

Senare har Leonid Yurkovskiy engagerat sig politiskt inom Sverigedemokraterna och är i dag, som 27-åring, bland annat riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden samt ordförande för SD Nacka.

Han säger att han, med sin ryska bakgrund, känner ”ett ännu större ansvar” att markera mot Rysslands krig i Ukraina.

– Det är fruktansvärt, en skam. Jag har varit på en del demonstrationer och talat med både ukrainare och ryssar.

Underrättelseofficerare vid huset

När Leonid Yurkovskiy var drygt tio år gammal flyttade han och mamman från huset på Lidingö.

På den tiden ägde Ryssland fortfarande fastigheten, och den svenska synen på Ryssland präglades av optimism. I dag, med kriget i Ukraina och ett allt mer spänt säkerhetspolitiskt läge, hamnar även ”ryska huset” i ett annat ljus.

SVT har granskat rysk underrättelseverksamhet i Sverige och har kunnat identifiera två misstänkta ryska underrättelseofficerare som återkommande rört sig mellan ryska ambassaden och huset på Lidingö. 

– På sätt och vis är det skrämmande, säger Leonid Yurkovskiy. Lite som på film, “spionverksamhet där man bor”... Men det var inget jag märkte av när jag bodde där.

Se hela minidokumentären om Spionhuset på SVTPlay.

Bakgrunden till striden om ”ryska huset”

Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland. 

Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö. 

Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där. 

Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.

Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor. 

De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra. 

Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet