Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rättsexperten Said Mahmoudi kritik mot regeringens synsätt att man är skyldiga att skydda ”ryska huset” på grund av diplomati. Foto: TT

Rättsexpert: Billström har fel om ”ryska huset” på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström (M) har fel om det så kallade ”ryska huset” på Lidingö. Det anser Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

– Det är inget rättsligt argument som UD har kommit med, säger han.

Sverige är skyldiga att skydda ”ryska huset” enligt Wienkonventionen. Därför kan Sverige inte agera, hävdar Tobias Billström.

Men Said Mahmoudi – som har följt turerna kring fastigheten på Lidingö sedan 2004 och dessutom agerat expert i Högsta domstolen när fallet skulle avgöras – håller inte med.

Rysslands skuggkrig

– Det är inte min tolkning av Wienkonventionen. Ryssland har inte rätt till fastigheten längre och därmed kan de inte begära skydd och åberopa immunitet, säger han.

”Kan inte begära skydd”

Sverige har enligt Wienkonventionen skyldighet att skydda diplomater och deras lokaler i Sverige. Å andra sidan säger artikel 41 i samma konvention att utländska diplomater måste respektera landets lagar.

– Det gör inte Ryssland i det här fallet. De struntar fullständigt i vad domstolarna har bestämt. Därför delar jag inte utrikesministerns uppfattning, säger Said Mahmoudi.

Han Tobias Billström fel i den här frågan?

– Rättsligt sett har han fel. Samtidigt har jag förståelse för UD. Ryssland är en totalitär stat som inte respekterar spelreglerna och det kan få politiska konsekvenser.

– Ryssland har ringt och hotat både UD och Kronofogdemyndigheten, och det är ett land som man inte kan föra ett normalt diplomatiskt samtal med. Jag tror att det är det UD tar hänsyn till. Man vill undvika repressalier.

”Ryssland har inte rätt”

Men att hänvisa till Wienkonventionen är alltså inte korrekt?

– Inte enligt min tolkning av Wienkonventionen.

Said Mahmoudi hänvisar till den dom i högsta domstolen som konstaterar att ”ryska huset” mer eller mindre har använts som ett hotell, och att fastigheten därför inte har rätt till diplomatisk immunitet och därmed kunde utmätas av kronofogden.

– Om Ryssland ändå insisterar på att vara kvar i huset kan man inte se det på annat sätt än att det är illegal besittning av en besittning som en gång i tiden tillhörde Ryssland. Därför kan de inte begära skydd för sina diplomater i den här fastigheten.

Bakgrunden till striden om ”ryska huset”

Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland. 

Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö. 

Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där. 

Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.

Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor. 

De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra. 

Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet