Foto: Pontus Lundahl/TT

Väljarna: KD knappar in på S i sjukvård- och äldreomsorgsfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna stärker sina positioner i politiska frågor som rör sjukvård och äldreomsorg. Nu anser lika många väljare att Kristdemokraterna och Socialdemokraterna bedriver bäst politik inom äldreomsorgen, samtidigt som partiet anses vara det näst bästa inom vårdfrågor. Det visar en Novusundersökning.

– KD:s ledare Ebba Busch Thor gjorde en bra valrörelse och förtroendet för henne ökade. Partiet gjorde ett rekordval och det här är en konsekvens av det, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Väljarnas förtroende för Kristdemokraterna ökar i de frågor som partiet driver. När det gäller sjukvården, den fråga som väljarna anser vara viktigast, menar 14 procent att Kristdemokraterna bedriver bäst politik.

Partiet hamnar därmed näst högst i rankningen när det gäller den frågan, efter Socialdemokraterna. Undersökningen visar att 18 procent av dem som svarat på enkäten anser att Socialdemokraterna bedriver bäst politik inom sjukvårdsfrågor.

”Väljarstödet går i tre steg”

När det gäller äldreomsorgen, den femte viktigaste frågan för väljarna, är det dött lopp mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Enligt undersökningen anser 17 procent av väljarna att KD har bäst politik på området. Lika stor andel anser att S har det.

– Det är tydligt att vi ser att väljarstödet går i tre steg. Först kommer förtroende för partiföreträdaren, sen de politiska förslagen som partiet bedriver och sist kommer väljarstödet, säger Torbjörn Sjöström.

Här följer, i rangordning, de frågor som väljarna anser vara viktigast följt av det parti som anses ha bäst politik på området.

1 Sjukvården – Socialdemokraterna (18 procent)

2. Invandring/integration – Sverigedemokraterna (34 procent)

3. Skola och utbildning – Socialdemokraterna (17 procent)

4. Lag och ordning  – Moderaterna (25 procent)

5. Äldreomsorg – Kristdemokraterna/Socialdemokraterna (17 procent)

6. Miljö och klimat – Miljöpartiet (23 procent)

7. Landets ekonomi – Moderaterna (27 procent)

8. Jobb/sysselsättning – Moderaterna (22 procent)

9. Pensioner – Socialdemokraterna (17 procent)

10. Skatter – Moderaterna (25 procent)

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer