Bara en tredjedel av väljarna säger att de vill ha ytterligare ett jobbskatteavdrag vilket är ett av Moderaternas vallöften. Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Väljarna tveksamma till nytt jobbskatteavdrag

Publicerad

I sin vårbudgetmotion presenterade Moderaterna en satsning på ett nytt jobbskatteavdrag till en kostnad av omkring 20 miljarder kronor. Men bara en tredjedel av väljarna säger att de vill se skattesänkningen.

Det nya jobbskatteavdraget är ett av Moderaternas stora löften inför det kommande valet, men väljarna är alltså tveksamma enligt en ny opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter. 41 procent av väljarna säger nej och 26 procent är osäkra.

Bara en tredjedel av väljarna säger att de vill ha ytterligare ett jobbskatteavdrag vilket är ett av Moderaternas vallöften. Foto: SVT Design

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tar dock skepsisen med ro.

– Vår erfarenhet sedan tidigare jobbskatteavdrag är att när man väl får behålla lite mer av sin lön när man är undersköterska eller busschaufför så tycker man att det är ganska bra. Vi vill fortsätta sänka skatter, framförallt för låga inkomster, för att vi vet att det leder till fler jobb och att det är rättvist att den som anstränger sig får behålla mer i lön.

Stora skillnader mellan blocken

Det är också tydligt att stödet ser väldigt olika ut inom olika delar av väljarkåren. Bland Alliansens och Sverigedemokraternas sympatisörer är det drygt hälften som är för ett nytt jobbskatteavdrag medan var fjärde väljare säger nej. Många är dock osäkra och stödet väger inte upp för det starka motståndet bland de rödgröna partierna där bara en av tio säger ja medan sju av tio säger nej.

En faktor som kan ha påverkat är den politiska debatten som kretsat mycket kring problem och utmaningar inom exempelvis polis, militär och sjukvård och att pengar behövs för att kunna lösa dem.

– Den kan säkert spela roll och vi behöver bli bättre på att visa att vi kan prioritera på ett annat sätt. Att man både kan se till att en busschaufför får en femhundralapp mer i månaden och samtidigt se till att stärka skola och sjukvård, säger Elisabeth Svantesson.

Stora skillnader i åsikter mellan de olika politiska inriktningarna, men inte heller bland alliansens väljare är det en tydlig majoritet som är för ytterligare ett jobbskatteavdrag Foto: SVT Design

Så gjordes undersökningen

Visa
  • Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.
  • Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7 – 13 juni 2018.
  • De intervjuade fick svara på frågan: Tycker du att inkomstskatten bör sänkas genom ett jobbskatteavdrag eller tycker du inte det?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet