Valmyndigheten gör sig redo för extra val. Foto: Stina Stjernkvist/TT arkiv

Så skulle ett extra val gå till

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikheten för ett extra val i vår har ökat. På fredagen samrådde talmannen med Valmyndigheten som nu kan få det stressigt.

– Vi har precis haft ett möte på talmannens initiativ i riksdagen och övergripande diskuterat extra val, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

Tidsfrist

Om samtliga fyra statsministeromröstningar misslyckas, ska försöken att bilda en regering avbrytas och återupptas först sedan extra val till riksdagen hållits. Det valet måste hållas inom tre månader från den sista omröstningen.

Tidsfristen på tre månader innebär att Valmyndigheten måste få många saker på plats på kort tid, samtidigt som förberedelser nu pågår för valet till Europaparlamentet den 26 maj.

Stor apparat

Ett eventuellt extra val innebär att valsedlar och valmaterial ska produceras, partier ska anmäla sig och sina kandidater och kommuner ska boka upp vallokaler och rekrytera personal.

– Att genomföra ett val är en stor logistikapparat. Det är väldigt mycket arbete som ska genomföras på extremt kort tid i sådana fall, säger Anna Nyqvist.

Men Valmyndigheten har enligt Nyqvist beredskap för att hantera det och avvaktar nu ett eventuellt beslut.

– Vi planerar för Europaparlamentsvalet och vi har beredskap för att genomföra ett val inom tre månader och vi följer processen.

Samma mandatperiod

Ett extra val blir som ett ordinarie val men det gäller bara val till riksdagen. Den då nyvalda riksdagen samlas på den femtonde dagen efter valdagen. Då inleds ett nytt riksmöte med sedvanligt högtidligt öppnande med kungen i riksdagen.

Mandatperioden ändras dock inte, utan ordinarie val i september 2022 ska hållas ändå.

Svårt samordna med EU-val

Det har diskuterats om ett extra val, om det måste hållas, bör samordnas med valet till EU-parlamentet den 26 maj. Dels för att inte behöva hålla två val under våren med de kostnader det medför, dels för att försöka hålla uppe valdeltagandet, som brukar vara mycket lågt i EU-valet.

Om man vill att extra val ska hållas den 26 maj, måste talmannen dra ut på regeringsbildningsprocessen, så att den fjärde och sista statsministeromröstningen hålls den 26 februari.

Regeringsförhandlingar i midsommar?

Skulle valet hållas då, så ska den nyvalda riksdagen samlas den 10 juni, elva dagar före midsommarafton. Då ska riksdagen först välja en ny talman, som därefter får återuppta försöken med att få fram en statsminister, det vill säga samma process som nu har pågått i två och en halv månad.

Risken är alltså mycket stor att riksdagsledamöterna får ställa in sig på ett något annorlunda midsommarfirande.

Oklart opinionsläge

Opinionsmätningarna efter valet har hittills inte pekat på att de nuvarande styrkeförhållandena i riksdagen skulle ändras nämnvärt. Miljöpartiet och Liberalerna ligger farligt nära riksdagsspärren. Åker de ut blir läget delvis ett annat.

Men det är inte säkert att dagens mätningar återspeglar hur väljarna skulle ställa sig i ett extra val, vars fokus då skulle vara regeringsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.