Postnord hävdar att leveransen av valmaterial från tryckerierna varit för liten. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Valmaterial har inte delats ut till alla berörda hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Valmaterial från Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna har inte delats ut till alla berörda hushåll. Postnord hävdar att felet ligger hos tryckeriet eller partierna själva.
– Vi har inte fått tillräckligt för att dela ut i hela områden, säger Postnords produktionschef Mathias Krümmel.

Inför årets val skickar Sverigedemokraterna ut valsedlar till samtliga väljare. Försändelserna ska vara ute senast på fredagen, men än så länge ser det ut som att många hushåll inte nåtts av försändelserna, hävdar partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Han spekulerar i om det kan bero på sabotage, att brevbärare medvetet underlåter att dela ut materialet.

För liten leverans

Postnord bekräftar att det i vissa områden delats ut för lite reklammaterial, som även kan innehålla valsedlar. Bolaget hävdar att leveransen till Postnord har varit för liten, så att det saknas material.

– Om det beror på tryckeriet eller hur partierna gjort beställningen låter jag vara osagt, men vi har inte fått tillräckligt för att dela ut i hela områden. När det väl uppdagas kontaktas de som har lagt beställningen, sedan är det upp till dem att komplettera och beställa ytterligare material, säger Postnords produktionschef Mathias Krümmel.

Han har dock inte någon siffra på hur många hushåll som berörs.

Men Sverigedemokraterna är inte det enda partiet som drabbats. Även Centerpartiet och Moderaterna ska enligt Postnord omfattas av leveransproblemen.

Centerpartiet säger att saken måste undersökas.

– Om det här stämmer så är det väldigt dåligt. Vi har köpt en tjänst och vi förväntar oss att den levereras, säger Centerpartiets kommunikationschef Ola Spännar.

Inga uppgifter

Postnord har emellertid inga uppgifter om att anställda medvetet har underlåtit att dela ut Sverigedemokraternas valmaterial.

– Jag kan inte svara på hur det har varit historiskt, men vi har inga incidenter inrapporterade till mig om att medarbetare inte har velat dela ut material, säger Mathias Krümmel.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna för en kommentar.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet