Enligt Sverigedemokraterna har det saknats valsedlar för partiet i minst ett 20-tal förtidsröstningslokaler. Kommunikationschef Joakim Wallerstein tror att det beror på aktivisters illvilja. Foto: Sverigedemokraterna/TT

Sverigedemokraterna har skapat Facebookgrupp för rapporter om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna hävdar att partiets valsedlar saknas i vissa förtidsröstningslokaler. Nu har partiet skapat en Facebookgrupp för inrapportering av valfusk och sabotage i valrörelsen.
– Jag tror att det finns en illvilja från aktivister som slänger dem, säger kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Sedan i torsdags vädjar Sverigedemokraterna om rapporter om pågående valfusk och sabotage i valrörelsen via en nystartad hemsida. Man kan även tipsa om händelser som drabbat andra partier.

Hittills i år har partiet drabbats av nedrivna valaffischer. Det har även saknats partivalsedlar i åtminstone ett 20-tal av förtidsröstningslokalerna i Sverige och även på konsulat utomlands, hävdar Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

– Gruppen är till för att få en helhetsbild. Vid tidigare val har vi haft liknande Facebookgrupper där man kan rapportera in att det saknas valsedlar i vallokaler, så att vi snabbt kan komma dit och fylla på, säger han.

Lätt att bli konspiratorisk

Joakim Wallerstein menar att bortfallet av valsedlar visserligen kan bero på slarv, men att det är lätt att bli konspiratorisk.

– Jag tror samtidigt att det någonstans finns en illvilja, antingen från aktivister som kommer dit – eller från personal – som slänger dem.

Kommunerna ansvarar för vallokalerna i Sverige, men Valmyndigheten är högsta ansvarig myndighet. Sverigedemokraterna hävdar att de förra veckan tog kontakt med Valmyndigheten och påpekade frånvaron av valsedlar på utländska konsulat.

– De sade att de skulle titta på det och kontakta respektive konsulat.

Skickar via posten

Inför årets val skickar partiet ut valsedlar till samtliga väljare. I år har medlemmar rapporterat att de fortfarande inte har fått hem dem.

– De ska vara ute senast i dag, men än så länge ser det ut som att det är stora bortfall.

Ser ni det som misstänkt sabotage. Det har ju varit problem med posten en längre tid?

– Det finns exempel på tidigare valrörelser där brevbärare har slängt valsedlar.

LÄS MER: Valmyndigheten: Har saknats valsedlar för flera partier i röstningslokalerna

LÄS MER: Postnord bekräftar: Valmaterial har inte delats ut till alla berörda hushåll

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet