• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Just nu är förtidsröstningen i gång på över 2 700 platser i Sverige. Foto: Hanna Franzén/TT

Valmyndigheten: Har saknats valsedlar för flera partier i röstningslokalerna

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndigheten bekräftar att det förekommit flera ”handhavandefel” i förtidsröstningslokaler både i Sverige och utomlands. Valsedlar har saknats för Sverigedemokraterna och partiet Medborgerlig samling på Malta.

Sverigedemokraterna hävdar att partiets valsedlar har saknats i åtminstone ett 20-tal av förtidsröstningslokalerna sedan de öppnade i onsdags, problemet ska även ha förekommit på konsulat utomlands. Partiet uppger att de har påpekat det sistnämnda för Valmyndigheten som är högsta ansvarig myndighet.

Flera handhavandefel

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, känner varken igen att det har varit problem med Sverigedemokraternas valsedlar utomlands eller att partiet påtalat problemet. Däremot har det förekommit ett antal ”handhavandefel” ute i kommunerna, som ansvarar för vallokalerna i Sverige.

De partier som drabbats är Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och partiet Medborgerlig samling.

– Det är röstmottagning i gång på över 2 700 platser i Sverige och det har förekommit mindre händelser på olika ställen. Men vad jag känner till är de upptäckta, beklagade och hanterade, säger hon.

Problem på Malta

När förtidsröstningen öppnade i Falkenberg saknades det till exempel namnvalsedlar för Sverigedemokraterna i stadshusets förtidsröstningslokal.

”Det rör sig om ett handhavandefel i samband med uppackning. Sverigedemokraternas namnvalsedlar hade levererats till vallokalen men dessa hade inte packats upp och ställts fram”, säger Maj-Lis Wolfhagen, opolitisk ordförande i valnämnden i Falkenbergs kommun, i ett uttalande på Falkenbergs kommuns hemsida.

Det har även varit problem att få partivalsedlar för Medborgerlig samling på plats på konsulatet i Malta. Men valsedlarna var där i tid när förtidsröstningen startade.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet