Foto: Andreas Hult, SVT

Vältskydd kan minska dödsolyckor med fyrhjulingar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som populariteten för olika typer av fyrhjulingar ökar så gör dödsolyckorna också det. Sju av tio fall är vältolyckor, något som ett så kallat vältskydd effektivt skulle kunna förhindra. Nu ska Sveriges lantbruksuniversitet testa vältskydd på svenska användare.

Fyrhjuling är ett samlingsnamn på flera typer av fordon med olika regler. 

– Problematiken att man gör sig illa och kan skada sig är gemensam för alla, säger Tomas Nordfjell som är professor på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han leder en studie som ska ta reda på vad svenska användare tycker om vältskydd på sin fyrhjuling.

Vältning bakom sju av tio dödsfall

Enligt Transportstyrelsens beräkningar omkom elva personer i en olycka med fyrhjuling förra året. 2010 var siffran två personer. Sju av tio dödsfall sker genom vältning. 

– Det handlar om att en maskin välter, en förare kommer under fordonet och av tyngden på fordonet så riskerar man att kvävas, säger Tomas Nordfjell.

Ett vältskydd kan se olika ut, men är en båge eller stång som skyddar föraren från att bli klämd mellan fyrhjulingen och marken om maskinen välter.

Ny studie i höst

I Australien där man har forskat på säkerhet för terrängfordon länge så är det numer lagkrav för vältskydd på fyrhjulingar. 

Sveriges lantbruksuniversitet ska undersöka hur vältskydd fungerar för svenska användare.

-  Att det gör nytta, det vet vi, frågan är vad användare säger om dem, säger Tomas Nordfjell.

Catharina Rudolphson driver en gård utanför Örsbundsbro. Hon använder fyrhjuling dagligen i sitt lantbruk och skulle kunna tänka sig att testa skyddet om hon visste att hon kunde plocka bort det när det stör.

-  All form av säkerhet är väl bra men det får inte störa vår verksamhet, säger hon.

Studien startar i höst och pågår till år 2022 genom att 50 användare runt om i Sverige monterar skyddet på sin maskin och svarar på frågor under studiens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.