Foto: Roland Zuiderveld

Vandra i det trolska Tiveden

Uppdaterad
Publicerad

Kanske finns det ingen skog i Sverige som är så mytomspunnen som Tiveden. Här väntar dramatiska vandringsturer bland enorma mossklädda klippblock.

Tiveden är en av Sveriges vackraste nationalparker och kanske också den kring vilken flest myter och sägner har berättats genom historien. Det beror till stor del på att skogen länge var svårforcerad och att inga riktiga vägar fanns här, fram till dess Karl IX lät svedjefinnar slå sig ner här. Under 17- och 1800-talen utvanns träkol ur Tivedens skogar och senare kom skogsbruket igång.

Åter till urskogen

När Tiveden blev nationalpark 1983 hade skogsavverkningen legat nere i flera decennier. Målet är nu att Tiveden långsamt ska återfå sin ursprungliga karaktär av urskog.

Därför får de träd som faller ligga kvar och de mänskliga ingreppen i nationalparken minimeras och koncentreras till att hålla vandringslederna öppna.

Naturen är som hämtad från John Bauers sagovärld med dramatiska klippskrevor och gigantiska granitblock, övervuxna med mossa. För den naturintresserade är parken ett eldorado.

Har man tur kan man få syn på tjäder och tretåig hackspett och Fagertärns unika röda näckrosor har gjort parken till en vallfartsort för många biologer.

Här syns också spåren efter inlandsisens framfart tydligt. För 11.000 år sedan spred den de väldiga stenblocken över området. Berget hade dock malts till block långt tidigare för ungefär 900 – 1.400 miljoner år sedan, när Vätternsänkan bildades och bröt sönder hela urberget i Tiveden.

Myternas sten

Förutom de många sägner om mystiska skogsvarelser som cirkulerar kring Tiveden finns också en mer detaljerad berättelse om en av nationalparkens huvudattraktioner: Junker Jägares sten.

Stenen är egentligen ett enormt klippblock, högt som ett trevåningshus mitt i en skogsglänta.

Enligt sägnen flydde en jungfru hit med sin älskade junker. Hon var på flykt undan ett resonemangsäktenskap, men jungfruns far anade vart hon rymt och sände ut sina män för att föra dottern tillbaka död eller levande.

När hon vägrade följa med frivilligt tog de fasta på sin order och högg huvudet av henne. Junkern fann deras gemensamma tillflyktsort övergiven när han återvände från skogen och förstod vad som hänt när han såg blodspåren på marken.

Än i dag sägs det att man i skymningen kan få syn på en jägare med en tjädertupp hängande över axeln, eller en jungfru utan huvud som vandrar varv efter varv runt det väldiga blocket.

Spännande vandring för hela familjen

Som nationalpark betraktad är Tiveden inte särskilt stor. Man kan vandra runt den på en dag, men bör kanske hellre ta sig tid att gå de olika slingor som har ställts i ordning.

Stenkällerundan leder fram till Vitsand som är en vacker strand lämplig för bad vid sjön Stora trehörningen. Vid Vitsand börjar också den korta med fascinerande rundan förbi Vitsandsgrottorna där leden ringlar sig mellan och rentav under gigantiska stenblock. 

De två huvudlederna Stenkällerundan och Trollkyrkorundan utgår båda från ett besökscentrum där det också finns en enklare kaffeservering och toaletter. Här finns också informationsmaterial med kartor och ledbeskrivningar som är bra att ha med sig även om lederna är tydligt markerade.

Få nationalparker lämpar sig lika väl som Tiveden för ett familjebesök. De kortare etapperna fungerar bra för barnfamiljer och inbjuder till fikapauser med lek i en fantastisk miljö.

Bara timmar från storstadsstressen

Tiveden ligger mitt emellan Vänerns och Vätterns norra delar och således några timmars resa från såväl Stockholm som Göteborg. Askersund är en av de nära tätorterna, och dit går bussar från tågstationerna i Laxå och Hallsberg. Man kan också komma söderifrån från Mariestad, Töreboda och Karlsborg.

För de återstående milen in till nationalparken behöver man bil vilket också är lämpligt att ha om man tänker sig att bo kvar i området och gå flera dagar. Vandrarhem finns i närheten av parken och i Askersund finns ett flertal boeden att välja på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.