Lars Leijonborg (FP) PR-rådgivare, Thomas Östros (S) VD för Bankföreningen och Nyamko Sabuni (FP) driver PR- och rådgivningsbyrå. Foto: Scanpix

Vanligt byta politik mot lobbyism

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje politiker och politiskt tillsatta tjänstemän som lämnat riksdagen och regeringskansliet de senaste drygt sex åren har övergått till lobbyverksamhet.

37 procent av de 266 personer som slutat arbetar nu med att påverka politiker och makthavare, enligt en genomgång som Aftonbladet har gjort.

Ex-politikerna får superlöner för att utnyttja sina gamla kontakter och saluför allt från allt från riksdags­motioner till nya lagar, skriver Aftonbladet.

– Det finns en à la ­cartemeny att välja på för de kunder som kan betala, ­säger Anders som är chef på en lobbybyrå, till tidningen.

54 av personerna i undersökningen är i dag anställda direkt av stora bolag, som Saab, Philip Morris och ­Scania, eller av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv och Svenska Bankföreningen. 45  jobbar på rena PR- och lobbyföretag.

I Sverige saknas reglering av lobbyverksamheten. Byråerna behöver inte redovisa sina kundregister och det finns inga lagar som reglerar umgänget mellan lobbyister och politiker och tjänstemän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer