Foto: Janerik Henriksson / TT

V:s pengar gick till terrorkopplad palestinsk grupp

Uppdaterad
Publicerad

Pengar från Vänsterpartiets biståndsorganisation, VIF, har under flera år gått till projekt med koppling till den palestinska organisationen DFLP. DFLP har bekräftat delaktighet i Hamas blodiga attack i Israel.

”Vedervärdigt” säger Sida, som stått för pengarna.

Pengarna, som kommer från biståndsmyndigheten Sida, har använts för att bland annat stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Dagen efter terrordådet i Israel gick DFLP:s ledare ut och bekräftade att delar av gruppen deltagit i attacken i Israel. Något som också VIF konstaterar i ett pressmeddelande.

”Vi är chockade. VIF har via danska Enhetslistan stöttat ett jämställdhetsprojekt för unga och mänskliga rättigheter på Västbanken. Nu har vi fått veta att ett av partierna kopplade till projektet har deltagit i de vedervärdiga attackerna”, säger Johanna Eliasson, ordförande för VIF, i en kommentar.

Gick via danskt parti

Enligt pressmeddelandet har Vänsterpartiet bidragit med pengar till projektet, som alltså har distribuerats av det danska partiet Enhetslistan 2013-2019.

Nyhetsbyrån Ritzau skriver att Enhetslistan nu har avslutat sitt samarbete med DFLP.

Nike Dahlskog, generalsekreterare på VIF, säger till TT att det inte finns något som tyder på att pengarna gått direkt till DFLP.

– Pengarna har stöttat ungdomsplattformen. De har använts till bland annat transporter och hyra av lokaler så att de här ungdomarna har kunnat träffas, säger hon.

Ungdomarna har i sin tur kommit från de tre partierna PPP, FIDA och DFLP, vilket V har haft vetskap om.

Totalt rör det sig om 2 miljoner kronor under åren.

I ett mejl till TT skriver Sidas pressavdelning att pengarna har gått till Al Muntadas plattform för ungdomar med verksamhet på Västbanken.

Sida vill ha redogörelse

Sida skriver att de ”delar bedömningen av Vänsterns Internationella forum att detta är vedervärdigt” samt att man ”självklart tar avstånd” från organisationer som på något sätt deltar i terrordåd och krig.

Myndigheten skriver vidare att pengarna, såvitt man förstått, inte gått till någon form av aktiviteter kopplade till våld.

Sida har nu bett VIF om en redogörelse kring vad som har hänt och vilken typ av samarbete det rör sig om med de palestinska parterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.