Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det som hände när sjukhuset attackerades? Bilderna av en krater kan ge ledtrådar, enligt Andreas Hörnedal på Totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: Al Jazeera/EPA

Experten om explosionen på sjukhuset i Gaza: ”För lite bevis”

Uppdaterad
Publicerad

Hamas anklagar Israel, som i sin tur anklagar Islamiska jihad, för explosionen som påstås ha dödat ett stort antal personer på Al Ahli-sjukhuset i Gaza på tisdagen. USA har i sin tur sagt att den israeliska militären inte är skyldiga till händelsen.

– Man skulle behöva en brottsplatsundersökning, säger Andreas Hörnedal på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Under en livesändning från Al Jazeera vid 19-tiden ser det ut som att en raket avfyrad från Gaza exploderar på himlen. Kort därefter sker två explosioner på marken, varav en på sjukhusets gårdsplan.

Israel hävdar därmed att det var palestinierna själva som orsakade förödelsen. Hamas påstår att det var en israelisk flygbomb som slog ner.

Krig mellan Israel och Hamas

– De skulle kunna hänga ihop med raketen i luften. Men det går inte att utesluta att något annat smäller, säger Andreas Hörnedal som menar att fler bevis behövs för att avgöra vem som låg bakom beskjutningen.

Se bilderna från tisdagskvällen och hör Andreas Hörnedalis analys av dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet