Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Evan Vucci/Abed Khaled/AP/TT

Skyller på varandra efter sjukhusexplosionen i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal civila befaras ha dött efter tisdagens bombning av sjukhuset Al-Ahli i Gaza. Terrororganisationen Hamas beskyller Israel för dådet – medan Israel hävdar att Islamiska jihad ligger bakom explosionen.

En talesperson för Hamaskontrollerade hälsomyndigheten har anklagat Israel för en ”massaker”.

Men Israels militär (IDF) hävdar att man har bevis för att terrorgruppen Islamiska jihad är skyldig. IDF publicerade på tisdagen en video som påstås visa hur en raket, som avfyrats från Gaza, feltänder och exploderar vid sjukhuset.

Krig mellan Israel och Hamas

Vid en pressträff på onsdagen meddelade IDF att en analys indikerat att ”en mängd raketer avfyrades av terrorister i Gaza i närheten av sjukhuset i samband med att det träffades”. Enligt Daniel Hagari, talesperson för militären, talar bevisen emot ett flyganfall.

Efter pressträffen lade Israels utrikesdepartement ut en ljudupptagning från ett påstått samtal mellan två Hamasoperatörer som diskuterar den feltända raketen.

FN-chefen: ”Förskräckt”

Dådet har fördömts från flera håll, däribland av FN:s generalsekreterare António Guterres.

”Jag är förskräckt av dödandet av hundratals palestinska civila i attacken mot ett sjukhus i Gaza, som jag starkt fördömer”, skriver António Guterres på X.

USA:s president Joe Biden, som är på besök i Tel Aviv, uttrycker att han är ”djupt sorgsen och upprörd”. Samtidigt ger han sitt stöd till Israel.

– Baserat på vad vi har sett verkar det som att detta utfördes av andra laget, och inte av er, säger han enligt The Guardian.

Kraftiga protester

Till följd av sjukhusexplosionen har oroligheter utbrutit på en rad platser, framförallt i Mellanöstern. Demonstranter samlades utanför Israels ambassader både i Jordanien och Turkiet, rapporterar Reuters. Dessutom utbröt protester vid USA:s ambassad i Libanon där demonstranter ska ha kastat stenar och satt eld på en byggnad, enligt AFP. Polisen uppges ha svarat med tårgas.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon, som beskjutit norra Israel den senaste veckan, hade några timmar före protesterna uppmanat till att onsdagen ska bli en ”dag av vrede mot fienden”.

I en tidigare version av texten skrevs det att över 500 personer dött enligt hälsovårdsmyndigheterna i Gaza, vilket Reuters och TT rapporterade om. Siffrorna har inte kunnat verifieras av oberoende källor. Uppgifterna om antalet döda är fortfarande osäkra, men det som går att konstatera är att det rör sig om ett stort antal dödsoffer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Evan Vucci/Abed Khaled/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet