”Hittills har det inte varit starkt nog för att vi ska komma överens” sa V-ledaren Jonas Sjöstedt om förhandlingsbudet tidigare i dag. Foto: TT

Vänsterpartiet ser förhandlingsbud som hån

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan avslöja att det kärvar betänkligt i förhandlingarna om vinststopp i välfärden mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt vad SVT erfar ses det förhandlingsbud Vänsterpartiet fick i går kväll som ett hån.

Den kommande regeringen måste ha stöd från Vänsterpartiet för att ha en chans att få igenom sin budget. Utan Vänsterpartiet får den borgerliga alliansens budgetmotion större stöd i riksdagen. Vänsterpartiet har ställt som krav att det måste bli ett stopp för vinstintresset i vård, skola och omsorg för att partiet överhuvudtaget ska vara villiga att förhandla en budget.

Nu avslöjar en källa i Vänsterpartiet med insyn i förhandlingarna för SVT att Miljöpartiet böjt sig för Socialdemokraterna – och tvärs emot det egna kongressbeslutet gett upp kravet om att vinsten ska återinvesteras i verksamheten.

S backar från kongressbeslut

Dessutom ska Socialdemokraterna ha backat från sitt kongressbeslut om kommunernas inflytande, eller som det brukar kallas: Det kommunala vetot. Alltså att kommunen i slutänden beslutar om verksamheten får starta eller inte. Vänsterpartiet anser att partierna därför står väldigt långt ifrån varandra.

Nu väntar V på ett förhandlingsbud som, enligt SVT:s källa, kan anses seriöst. Vänsterpartiledaren kommenterade de pågående förhandlingarna tidigare idag.

– Ja, hittills har det inte varit starkt nog för att vi ska komma överens. Vi har förhandlat flera gånger och vi har våra hållpunkter. Och man kunde ju se på Stefan Löfvens pressträff att han känner väl till var vi står någonstans, sa partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

MP backar från krav på återinvestering

SVT har också talat med en källa i Socialdemokraternas verkställande utskott som bekräftar att Miljöpartiet inte längre driver att vinsterna i välfärdsföretag måste återinvesteras, trots partiets kongressbeslut.

Enligt var SVT erfar ser också Socialdemokraterna frågan om det kommunala inflytandet, det kommunala vetot, som en nyckelfråga i förhandlingarna om vinster i välfärden med Vänsterpartiet – att det där finns en möjlighet att komma fram.

”V måste inse läget”

Källan i Socialdemokraternas verkställande utskott säger också till SVT att Vänsterpartiet måste inse det parlamentariska läget, att man måste välja de förslag som kan få stöd i riksdagen. Det skulle handla om saker som kommunalt inflytande, hårdare tillsyn, större offentlighet, att utbildning ska vara syftet med verksamheten och andra så kallade kvalitetskrav. Förslag som man också ser kan få stöd av till exempel Folkpartiet.

Partiledaren Jonas Sjöstedt ville inte kommentera detaljerna i förhandlingarna, men var tydlig med att han inte var nöjd med förhandlingsresultaten så här långt.

– Jag kan inte redogöra för våra positionspapper här. Vi håller på att förhandla för fullt. Ännu är vi inte överens, vi tycker inte att det varit starkt nog det vi har fått se. Jag hoppas och tror att vi kan komma överens ganska snart, säger Jonas Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.