Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som sa att de rötade på Liberalerna och Sverigedemokraterna var mer sannolika att tro på de här förmågorna.” Hör forskaren om svenskarnas tro på det paranormala. Foto: SVT

Var femte svensk tror på förmågan att tala med döda

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny undersökning tror var femte svensk att det i dag finns personer som kan tala med döda. För första gången har svenskarnas tro på paranormala förmågor studerats i en SOM-undersökning.

Forskare vid SOM-institutet ställde sex frågor till 3 750 slumpmässigt utvalda personer om paranormala förmågor. Två av dem var: ”om det i dag finns personer som kan överföra energier från sina händer för att bota sjukdomar?” och ”om det i dag finns personer som kan samtala med döda?”.

Sammantaget uppgav 40 procent av de svarande att de tror att det finns personer i dag som besitter åtminstone en av de sex utvalda paranormala förmågorna.

− Andelarna som svarar att personer med dessa förmågor finns i dag är nog överraskande höga för många, säger Sebastian Lundmark, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Respondenterna kunde endast svara ja eller nej.

Kvinnor mer benägna att tro

21 procent av alla svenskar tror att det i dag finns personer som kan samtala med döda. På frågan om det finns personer som kan uppfatta saker genom ett sjätte sinne var det 44 procent av de svarande kvinnorna som tror det och 21 procent av männen.

I undersökningen var kvinnor generellt mer än dubbelt så benägna som män att tro att det finns personer med paranormala förmågor. Även yngre tror i högre grad på det.

Boende på landsbygden och de som tror på Gud var även de mer benägna att ”svara ja”.

”Skett ett skifte”

David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, menar att svenskar de senaste åren har börjat tro mer på paranormala förmågor. Tidigare var det mer fokus på vetenskap.

– Det som har hänt under slutet av 90-talet är att den vetenskapliga världsbilden har haft en hög status och den subjektiva världsbilden har varit ganska nedtryckt. De senaste åren har det jämnats ut lite. Människor börjar tillskriva större värde till subjektiva erfarenheter, säger han.

Mer om undersökningen

  • Studien presenteras i kapitlet ”De okända” från SOM-institutets kommande forskarantologi.
  • Frågorna ställdes i den nationella SOM-undersökningen hösten och vintern 2022.
  • Undersökningen gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år boende i hela Sverige.
  • 3 750 personer fick frågan om paranormala förmågor. Undersökningen hade 49 procent nettosvarsfrekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.