Andelen kvinnor ökar i börsbolagens ledningsgrupper i en raskare takt än väntat. Var femte ledare är nu en kvinna – men det är långt kvar till jämställdhet.

Var femte ledare kvinna – men långt kvar till jämställda bolag

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor ökar i börsbolagens ledningsgrupper i en raskare takt än väntat. Var femte ledare är nu en kvinna. Men fortfarande går jämställdhetsarbetet trögt på många företag, enligt den rapport som Allbright-stiftelsen presenterade i dag. Med nuvarande takt blir ledningsgrupperna jämställda först år 2040.

Majoriteten av börsbolagen, 36 procent, har en eller ingen kvinna i ledningsgruppen.

Bara 16 av vd:arna i landets börsbolag är kvinnor, även om antalet ökat sedan den förra rapporten. Det innebär att en av tio vd-rekryteringar slutar med att en kvinna anställs på posten.

Internationella kvinnodagen 2016

– Svenskt näringslivs pinsammaste siffra, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Endast 3 procent av bolagen har fem eller fler kvinnor i ledningen.

Jättarna i täten

När det gäller jämställdhetsarbetet är det jättarna som tar täten. Storbolagen har ökat andelen kvinnor i ledningen till 23 procent. Småbolagen ligger stilla på 19 procent.

Och det är stor skillnad på styrelser och ledning, enligt rapporten. Det är fortfarande trögare att få in kvinnor på ledande linjefunktioner. Många kvinnor i ledande positioner återfinns i staben.

Rapporten visar dessutom att lika utbildningar leder till olika jobb. För att hamna på välbetalda, operativa funktioner krävs att kvinnor har en ekonomutbildning – för en man kan det räcka med en HR-utbildning för att hamna där.

Finansbranschen glädjer

Finansbranschen är den bransch som seglar upp som en av toppbranscherna i rapporten. Branschen ligger klart över snittet med 27 procent kvinnor i ledningarna och bidrar med såväl kvinnor på vd-posten som nya jämställda bolag.

Sämst går jämställdhetsarbetet i energi- och kraftförsörjningsbranscherna. Något förvånande är nya företag fast i mansträsket, enligt stiftelsen.

Hela 27 procent av företagen, totalt 77 stycken, finns på den så kallade svarta listan – företag som inte lyckats rekrytera en enda kvinna till ledningen. Åtta av dessa har dessutom misslyckats med att få in kvinnor i styrelserna.

– Listan krymper, men fylls samtidigt på med nya företag, säger Amanda Lundetag.

Företagskulturen avgör

Själv säger företagarna att det är den interna företagskulturen som är avgörande för hur arbetet med jämställdhet lyckas.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) anser att det är viktigt att arbetet styrs från högsta ort:

–För tio år sedan sade man att kvinnorna måste ändra sig, nu ser man att det är företagen som måste ändra sig. Men det kommer att ta tid, säger Regnér.

Fortsätter utvecklingen i samma takt blir näringslivets ledningsgrupper jämställda år 2040, enligt  Allbright-rapporten 2016.

Allbrightrapporten 2016

Fem bolag med en majoritet av kvinnor i ledningen:

East Capital Explorer

Nordax

Episurf

MQ

Hemfosa fastigheter

Åtta bolag som saknar kvinnor i både styrelse och ledning:

Africa Oil

Alltele

Bergs timber

Blackpearl resources

Etrion

Naxs

Novotek

Trigon Agri

Källa: Stiftelsen Allbright

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet