Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var fjärde myndighetsanställd har blivit utsatt för hot

Publicerad

Många myndighetsanställda känner sig otrygga på grund av risken för hot och trakasserier och en stor andel säger sig också ha utsatts. Det visar en undersökning som Akavia gjort bland sina medlemmar.

– Jag tycker att det är oroväckande, säger Anna Nitzelius, sakkunnig på fackförbundet.

”Attityden från de jag möter har blivit tuffare, respekten och förståelsen för regelverk finns inte längre på samma sätt. Sociala medier används på ett hänsynslöst sätt.”

Så skriver en av dem som deltagit i Akavias (tidigare Jusek) undersökning bland drygt 4 700 medlemmar.

Undersökningen visar att nära var femte medlem känner sig otrygg i sin yrkesutövning, på grund av risken för hot, våld eller trakasserier – ungefär samma resultat som vid förbundets tidigare, liknande undersökningar. Var fjärde uppges också ha utsatts.

– Det här är medlemmar som fattar beslut i viktiga frågor, som arbetar i det offentligas tjänst. Att de i så stor utsträckning känner oro, men också utsätts, det tycker jag är oroväckande, säger Anna Nitzelius.

Ingripande beslut

Undersökningen visar att både oron och utsattheten är större hos medlemmar inom statliga myndigheter, jämfört med kommuner och regioner. Andelen som säger sig ha utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan är som störst på Kronofogden, följt av Migrationsverket och Försäkringskassan.

– Det är ingripande beslut man fattar för den enskilde. Kronofogden exempelvis åker ut på plats och förrättar utmätning, det är väldigt nära och ingripande för den enskilde, säger Anna Nitzelius.

Hot om självmord

De allra flesta har utsatts på arbetsplatsen och det vanligaste är att det rört sig om hot, trakasserier eller andra former av påverkansförsök. Det sistnämnda kan exempelvis röra sig om hot om självmord.

Aktava föreslår en rad åtgärder, varav en är att det bör utredas om det går att minska spridningen av namn på den som fattat beslutet. Exempelvis skulle det kunna undertecknas av myndigheten eller förvaltningen i stället för av den enskilde handläggaren.

– Man oroar sig för sin familj och sina barn. Även om det inte händer något så är det en oro hos personen ifråga, säger Anna Nitzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.