Vårväder Foto: SVT

Vår i Jämtland – men övriga landet får vänta

Publicerad

Det hör inte till vanligheterna men i år kom våren först till Jämtland och Västernorrland. Men nu blir vädret kyligare så resten av landet får vackert vänta.

Snön ligger fortfarande djup i Jämtland, men det är inte det som gör att vår förkunnas i bygden.

Den meterologiska våren är när dygnsmedeltemperaturen hållit sig över nollstrecket sju dygn i rad är det vår, enligt meterologernas sätt att räkna. Det inträffade i kväll på fem mätpunkter i Jämtland och Västernorrland, nämligen Sundsvall Råsta, Torpshammar, Östersund, Mattmar och Gubbhögen.

Officiellt inträdde våren det första av de sju dygnen. Därmed fick alltså orterna vår den 22 februari.

Normalt brukar våren debutera i Skåne, men övriga Sverige får vänta ett tag till.

– Ja, det är på väg att bli kallare. Vi kan inte se att några andra orter kommer att kunna få vår inom överskådlig framtid, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Därmed tronar de fem orterna i norr ensamma för har det en gång blivit vår, så förblir det vår oavsett om Östersund så skulle få 20 minusgrader. Allt enligt meteorologins definitioner. SVT:s meteorolog Elin Rekke spår dock att jämtlänningarna inte kommer att ha så mycket vårkänslor framöver.

– Det kommer att vara minusgrader och snöfall och just i det här området där våren har kommit blir det också blåsigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.