Foto: SVT

Var sjätte LO-medlem vill rösta på SD

Uppdaterad
Publicerad

Bland LOs medlemmar är nu Sverigedemokraterna det näst största partiet. Enligt siffror från Sifo stödjer var sjätte LO-medlem Sverigedemokraterna. Det här har fått LO-ledningen att dra igång en rad projekt, men uppenbarligen utan någon större effekt på dom medlemmar man i första hand försöker nå.

LO ordnar kurser, seminarier och föredrag i tolerans och alla människors lika värde. De samarbetar med stiftelsen Expo och reser runt till landets arbetsplatser. Syftet är att mobilisera motstånd mot Sverige-demokraterna. Än så länge har det inte gett resultat. Sedan en tid är Sverigedemokraterna det näst största partiet för LO:s medlemmar efter Socialdemokraterna.

Var sjätte medlem vill rösta på SD

LO:s ledning våndas över den riktning som alltfler i medlemskåren stakat ut inför valdagen nästa år. Var sjätte medlem i LO, 16,8 procent, säger att de tänker rösta på Sverigedemokraterna, enligt siffror från Sifo. Bland män i åldrarna 18 till 49 år stöder nästan 30 procent Sverige-demokraterna. I väljarkåren i stort hamnar procentsatsen kring tio procent.

LO bekymrat

Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO, anser att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti och det bekymrar honom att hans medlemmar ställer sig bakom ett parti som, enligt honom, inte omfattar tanken om alla människors lika värde. Men oron gäller också det förestående riksdagsvalet. LO kommer att kämpa för att Socialdemokraterna återtar regeringsmakten och varna för att en röst på Sverigedemokraterna gynnar Alliansen och Fredrik Reinfeldt.

Orsakerna är flera

Orsakerna till Sverigedemokraternas starka ställning inom LO-kollektivet är förstås flera. En är arbetskraftsinvandringen. Ute på byggarbetsplatserna är det en utbredd uppfattning att arbetare från andra länder kommer till Sverige och tar jobben från ”svenskarna”. LO stöder arbetskrafts-invandring men vill samtidigt göra det svårare för utländska medborgare att få arbetstillstånd i branscher där konkurrens om jobben är stor.

Stor andel lågutbildade

Enligt professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson vid SOM-institutet i Göteborg finns det en överensstämmelse mellan delar av LO-kollektivet och Sverigedemokraternas väljare i den meningen att det i båda grupperna finns en stor andel lågutbildade, företrädesvis män. Ekengren Oscarsson talar också om en arbetarklasskonservatism som inte bara handlar om immigration och integrationsfrågor. De som säger att de ska rösta på Sverigedemokraterna tilltalas av partiets syn på könsroller, familjen, inställningen till homosexuella, synen på jämställdhet.

Storstäderna mer toleranta

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson är, vad han kallar eliterna i storstäderna, avsevärt mer toleranta, gröna, jämställda, kosmopolitiska och moralliberala än Sverigedemokraternas typiska väljare. Han säger att avståndet mellan de olika grupperna har blivit större under senare tid och att det skapar motsättningar som gör att ett parti som Sverigedemokraterna kan växa i storlek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.