Var sjätte LO-medlem säger att de skulle rösta på SD. Foto: SVT

Var sjätte LO-medlem föredrar Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraterna har den senaste tiden ökat kraftigt inom LO. Det visar en analys av opinionen som SVT Nyheter bett Sifo göra.

I mitten av november publicerade tidningen Expressen filmen där ledande Sverigedemokrater uttryckte sig rasistiskt och sexistiskt och också beväpnade sig med järnrör. Avslöjandet ledde till att de båda riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth fick lämna sina förtroendeuppdrag i partiet.

Men efter skandalen ökade stödet för Sverigedemokraterna i opinionsmätningarna och har den senaste tiden legat på runt nio procent.

Sifo har nu, på SVT Nyheters begäran, analyserat flera av institutets opinionsmätningar för att se i vilka grupper Sverigedemokraterna fått nya sympatisörer och nu har starkast stöd. SD har bl a skördat framgångar bland unga och äldre män, låginkomsttagare, bosatta i glesbygd och mindre tätorter och bland de som inte röstade i förra valet.

Går om Moderaterna

Tydligt är också att partiet gått starkt framåt bland LO-medlemmarna. För några månader sen sa var åttonde LO-medlem, 12,2 procent, att han eller hon skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val idag. Nu säger var sjätte, 16,2 procent, att de skulle rösta på partiet.

– Därmed har SD gått om Moderaterna som det näst största partiet bland LO-medlemmarna efter Socialdemokraterna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo Opinon.

En viktig förklaring till det ökade stödet är, enligt Toivo Sjörén, att invandringsfrågan diskuterats mycket den senaste tiden.

– Totalt sett i befolkningen sympatiserar 25 procent med Sverigedemokraternas invandringspolitik och det finns också rätt starka sådana strömningar inom LO. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper, förklarar Toivo Sjörén.

”Bottnar i massarbetslösheten”

Ingela Edlund är som andre vice ordförande ansvarig för värdegrundsfrågor inom LO. Hon tror att den höga arbetslösheten skapar oro och en grogrund för en ökad främlingsfientlighet bland medlemmarna.

– Jag tror att det bottnar väldigt mycket i den situation vi befinner oss i, vi har en massarbetslöshet som bara blir värre och värre, säger LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund.   

Vad känner du när du ser att Sverigedemokraterna går starkt framåt inom LO?   

– Det är klart att jag känner mig orolig, men jag känner mig framför allt orolig för att många LO-medlemmar saknar framtidsvisioner. Det behövs verkligen kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med arbetslösheten och skapa full sysselsättning. Det tror jag är det bästa sättet att lösa det här, säger Ingela Edlund.

Sen en tid bedriver LO kampanjen ”Alla kan göra något” och under 2013 ska 10 000 förtroendevalda medlemmar utbildas i ”allas lika rätt och värde”.

– Tanken är att de förtroendevalda ska kunna ta diskussionen ute på arbetsplatserna.

Men satsningen verkar inte ha haft nån effekt?

– Nej, det tar ett tag innan vi kan se resultat men jag är övertygad om att det kommer, säger Ingela Edlund.

Två mätningar sammanslagna

Sifo har, för att öka den statistiska säkerheten, lagt samman två vanliga partisympatimätningar under perioden 3 sept -10 okt 2012 och två mätningar under perioden 3 dec 2012 – 17 jan 2013. Därefter har resultaten jämförts.

Ca 4 800 är tillfrågade under respektive period, ca 4 100 under respektive period har avgett svar när det gäller partisympati.

Resultat för några partier bland LO:s medlemmar:

2012 2012 2013

3/9 – 10/10 3/12  – 17/1

SD 12,2 %        16,2 %

M   14,3 %        12,4 %

S    52,0 %        54,4 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.