Var snygg – få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Förr hjälpte det med att vara hel, ren och kompetent för att få ett jobb. I dag ska man helst vara vältränad, snygg och prata svenska utan brytning för att få arbete, visar en internationell undersökning som Aktuellt tagit del av.

Utseendet spelar roll för arbetsgivarna. Och det mer i Sverige än i andra undersökta länder. Henrietta Huzell, fil. dr. i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet har i sin forskning funnit att svenska arbetsgivare i det här avseendet är konservativa.

Högre krav

-Vi har högre krav än i andra länder. Man fäster stor vikt vid hur man talar, att man är vältränad och smal, inte röker och inte är tatuerad och inte piercad, säger Henrietta Huzell.

Siffror från en stor enkät som gjorts med 1.000 arbetsgivare visar att 90 procent tycker att god fysik hos personalen är viktig, och 70 procent vill inte att personalen är överviktig.

Hela 60 procent vill ha en ”snygg personal”.

Utmärker sig

Detaljhandeln utmärker sig i undersökningen – där är kraven hårdare än i andra branscher. Här anger hälften av arbetsgivarna att de rekryterar pga utseende.

-Kedjeföretagen och franchiseföretagen framför allt har en mer uttalad strategi, vad det verkar, för att rekrytera personer som ser ut på ett visst sätt, som också ställer tuffare krav på till exempel att personalen ska se någorlunda lika ut så att de blir en del av det varumärke man representerar, säger Henrietta Huzell.

Men när SVT frågar ett kedjeföretag, klädföretaget H&M, säger man att utseende inte har någon betydelse.

-Inte alls, säger Anna von der Burg som är personalansvarig vid H&M Sverige. När vi rekryterar jobbar vi med mångfald för internrekryteriing. Om vi inte har brett spektra så står vi oss gansla slätt. Vi jobbar efter att man ska stämma med våra värderingar och där finns inte utseende med.

Kan stärka varumärke

Men om företag satsar att stärka sitt varumärke med attraktiv personal så kan det vara psykologiskt rätt tänkt. Det menar Magnus Söderlund, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm.

-I en köpsituation så intereagerar man i regel bara några sekunder med en person. Vissa ytliga signaler kommer att finnas där. Utseende är en sådan, och det har visat sig i ganska många undersökningar att personer med vackra utseenden plockar pluspoäng. Och det smetar av sig på omgivningen, till exempel företaget man jobbar på.

Svensk Handel: OK

Handelns arbetsgivarorganisation Svensk Handel tycker inte att det är något problem att utseendet spelar roll.

-Det är OK, absolut, att skaffa personal som passar butiken och varumärket, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel

-Men stänger det inte folk ute från arbetslivet?

-Nej, kanske från att vara butikssäljare och från att arbeta i receptioner eller som flygvärdinnor eller som poliser, visst, men jag kan mycket väl föreställa mig att det finns många många andra delar av arbetsmarknaden där också människor som ser mindre fysiskt attraktiva ut har stora möjligheter.

”Rasism”

Men kunder som Aktuellt träffar i butiken är mer kritiska.

-Utseende-rasism! säger en

-Och sådan ska man väl inte ha i o-rasistiska Sverige...?

En annan kund sammanfattar:

-De ska vara trevliga. Och de ska vara bra på service. Och hela och rena, tack. Men annars är det inte någon skillnad på utseende, tycker jag.

Alla är dock inte lika säkra.

-Svår fråga. Det viktigaste är ju att man kan arbetet. Men i en butik är det väl viktigt hur man ser ut också, på något vis.

Det kanske är lite dubbla budskap...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.