Foto: Bertil Ericson/TT

Enkät: Var tredje M-kommunpolitiker säger ja till SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

En fråga där Moderaterna är splittrat är huruvida man ska kunna samarbeta med Sverigedemokraterna i kommuner och landsting. Av de som svarat på SVT:s enkät tycker 36, 6 procent att det ska vara möjligt trots ett principbeslut på att partiet inte ska göra det.

– Jag utestänger inget parti. Är man demokratiskt vald så tycker jag att man även ska kunna diskutera frågor även med Sverigedemokraterna, säger Arne Lernhag (M), Kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun.

Och i Uddevalla säger kommunalrådet Henrik Sundström (M):

– I grannkommunen har vi revolutionära kommunister i kommunfullmäktige och vi har inget principbeslut om att inte samarbeta med dem. Men egentligen ser jag ingen grundläggande skillnad varför vi ska välja ut ett parti som vi säger att vi aldrig kan ha samröre med, det leder fel.  

En majoritet mot samarbete

63,4 procent av de Moderater som svarat på enkäten säger dock nej till ett M-samarbete med SD.

– Vi vet inte var vi har Sverigedemokraterna och de har ett ursprung i rasism och främlingsfientlighet där de ställer människor mot varandra och det kan inte vi acceptera i mitt parti, säger Björn Hoflund (M), kommunstyrelsens vice Ordförande i Kinda.

– Ett organiserat samarbete ser jag inte är möjligt med tanke på att det skiljer så pass mycket i asyl- och flyktingpolitiken. Däremot så är det ju självklart att man ändå måste inse att de är demokratiskt valda i Sveriges riksdag och i kommuner och landsting och därför måste vi ju uppträda som vi gör mot andra partier, säger säger Olle Lindström (M), ledamot i kommunfullmäktige Boden.

”Måste stå upp för asylsystemet”

2008 fattade den moderata partistyrelsen ett principbeslut om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna på någon nivå.

– Skälet till att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna är ju politisk. De har i sitt valmanifest att staten inte ska bedriva integrationspolitik till exempel. Vi måste stå upp för både ett asylsystem som gör att man kan få skydd här och förbättra integrationen för alla som redan är här, säger Moderaternas tillträdande partiledare Anna Kinberg Batra.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN:

  • Vi skickade enkäten till den ledande moderatpolitikern i alla kommuner där Moderaterna sitter i kommunfullmäktige.
  • Vi skickade enkäten till 283 personer och fick svar från 142, vilket innebär en svarsfrekvens på 50,2 procent.
  • Svarsfrekvensen kan variera per fråga eftersom alla respondenter inte svarat på alla frågor.
  • I enkäten erbjöds de svarande att utveckla sina svar i fritext.
  • Svarsperioden var från den 20 november till den 8 december.

SÅ SVARADE DE TILLFRÅGADE I PROCENT:

Ska Moderaterna i kommuner och landsting kunna samarbeta med Sverigedemokraterna?

Ja 36,6%

Nej 63,4%

Svar: 134

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.