Foto: SVT

Lööf inte beredd ta makten med stöd av SD

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf tycker att kravet på en gemensam alliansbudget kommer för tidigt. Hon är inte beredd att fälla regeringen om det innebär att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Det beskedet gav hon i SVT:s Agenda i kväll.

Föräldralediga centerledaren Annie Lööf gör ett tillfälligt inhopp i politiken när partiet håller sina kommundagar i Karlstad nästa helg. Under de månader hon varit borta har det politiska landskapet förändrats drastiskt.

– Det har varit en turbulent höst. Dels kan vi se omfattande flyktingströmmar från krigets härjningar och ett allt mer pressat flyktingmottagande i Sverige där vi nådde en gräns i höstas för det system vi har i Sverige. Vi har också sett flera partier göra förändringar i sin politik. Jag har haft en stor möjlighet att se breda och långsiktiga skeenden och göra en egen analys av detta, säger hon.

Vill gå en annan väg

Annie Lööf är kritisk till de hårdare asylregler med id-kontroller som regeringen infört.

– Jag tror inte att man kunde fortsätta som vanligt. Man kan inte heller stänga gränsen och kasta bort nyckeln. Jag vill slå in på en annan väg och försvara asylrätten men kraftigt förändra systemen. Minska kostnader, förbättra mottagningskapaciteten, se till att alla kommuner tar sitt ansvar men också se till att socionomer, socialsekreterare och lärare som går på knäna får resurser.  

Hon säger att hon under hösten reflekterat över att diskussionerna ofta handlat om nivåer och gränser, och tycker att det är enkelspårigt.

– Bakom varje siffra finns ett barn eller en förälder som flyr för sitt liv. Vi vill värna asylrätten och se till att mottagningskapaciteten ökar och kostnaderna minskar.

Krav på gemensam budget

Under söndagen kunde SVT Nyheter berätta att det finns ett stort stöd bland lokala M-politiker för att regera med Sverigedemokraterna. Ungdomsförbundet Muf har tidigare lanserat ett krav på en gemensam alliansbudget redan till hösten. Men Annie Lööf blickar hellre fram mot valet 2018.

– Jag välkomnar att det finns en stark känsla för en allians framåt. Jag välkomnar också att det finns en stor frustration med den sittande regeringen. Det finns även hos mig och Centerpartiet. Men man ska vara medveten om fäller man en regering med ett visst underlag ska man vara beredd att regera med det underlaget. Jag är inte beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna, säger hon.

Siktar mot valet 2018

Om det blir aktuellt med en gemensam alliansbudget under nuvarande mandatperiod kommer allianspartierna att ge besked om det tillsammans.

– Vi måste vara medvetna om att alliansens fyra partier  backade tio procentenheter tillsammans. Vi måste utveckla vår politik för att vara starka att återta makten när den möjligheten kommer, säger hon.

Moderaterna har under hösten förespråkat bland annat ett totalstopp för asylsökande och möjligheten att direktavvisa asylsökande redan vid gränsen. Det är långt från Centerpartiets liberala inställning, men Annie Lööf tycker inte att det innebär ett problem för möjligheten att komma överens om en gemensam migrationspolitik.

– Vi tycker lite olika i migrationspolitiken men vi har en tradition av att kunna kompromissa, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderatenkäten

Mer i ämnet