Var tredje matkasse slängs bort

Uppdaterad
Publicerad

Vi slänger mycket mat i onödan i Sverige. Många vet om det, men få orkar ändra sitt beteende. En ny bok vill nu lära oss att göra nåt vettigt av resterna och spara pengar och klimat.

Banka salladshuvudet hårt i bordet så lossnar salladen från roten. Då blir salladen inte brun av att ligga i kylskåpet. Det är ett av många knep som Annika Triberg delar med sig av i sin nya bok ”100 sätt att rädda maten”. Den handlar om att slippa slänga så mycket matvaror.

-Bara för att det står att datum på mjölkpaketet, det är ju ingen tidsinställd bomb som exploderar och blir sur precis det datum som står på paketet. Öppna, smaka, lukta. Lita på dina sinnen, säger Annika Triberg till Rapport.

Vi importerar mycket mat i Sverige. Det går åt mer än tre gånger landets yta att producera all den mat vi handlar. Och var tredje matkasse slänger vi.

Varje år hamnar alltså mat som det gått åt ett helt Sverige att producera, i soptunnan.

Konsumentföreningen Stockholm har gjort en undersökning som visar att de allra flesta, 8 av 10 svenskar vet om att vi slänger mycket mat i onödan. Men bara en av tio har ändrat sitt beteende.

-Det kanske inte riktigt har gått upp för alla att vi inte bara slänger mat, utan att vi också slänger miljö. För vi har ju påverkat miljön helt i onödan om vi slänger maten. Och vi slänger också mycket pengar, säger Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.

Men det behöver inte vara så svårt att spara pengar och miljö, menar Annika Triberg. I nästan alla kylskåp finns det resurser för att, med lite fantasi, få till en hel måltid.

-Lite salami, en god ost och några ägg kan till exempel bli en god omelett, säger Annika Triberg.

David Boati

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.